Ruslar Büyükelçi Krizinden Memnun

TAKİP ET

10 büyükelçi krizinin Rusya'da memnuniyetle karşılandığı anlaşılıyor.

Rus uluslararası siyaset uzmanı ve Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Kalkınma ve Destek Fonu Bilimsel Araştırma Direktörü Fyodor Lukyanov, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Eroğan'ın 10 büyükelçinin "persona non grata" ilan edileceğine ilişkin açıklamasıyla başlayan diplomatik krize ilişkin değerlendirmesinde Erdoğan'ı öve öve bitiremedi.

Odatv'nin Rossiyskaya Gazeta'dan aktardığı köşe yazısında krizi değerlendiren Lukyanov, büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine bağlılıklarını teyit ettikleri açıklamalarının sıradan gibi gözükmesine rağmen günümüz uluslararası ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Uluslararası alanda son birkaç on yılda "insan hakları konularının ülkelerin iç meselesi değil tüm dünyayı ilgilendiren konular olduğuna yönelik propaganda yapıldığını" belirten Lukyanov, SSCB'nin dağılışı ile birlikte inşa edilen "liberal dünya düzeni"nin Erdoğan'ın çıkışı ile sarsıldığını ileri sürdü.

Polonya, Macaristan, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin bu propagandaya karşı kendi politikalarını oluşturmaya gayret ettiklerini belirten Lukyanov, Erdoğan'ın Batılı ülkelere nasıl davranmaları konusunda bir ders verdiğini ve "çıtayı daha da yükseğe çıkardığını" yazdı.

Liberal Düzen Sona Erdi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 10 büyükelçinin "persona non grata" ilan edileceğine ilişkin sözlerinin benzerlerine daha önce cezalar verildiğini belirten Lukyanov, "Ancak ilk olarak, Erdoğan'ın bu çıkışı, beklenebilecek bir kınama dalgası olmadan şaşırtıcı bir şekilde sakince karşılandı. İkincisi, Amerikan elçiliğinin yanıtı (buna diğer ülkeler de dahil oldu) şikayetlerin meşruiyetinin tanınması olarak yorumlanabilir" dedi.

Bundan sonra Erdoğan'ın cezalandırılıp cezalandırılmayacağını bekleyip görmeleri gerektiğini belirten Lukyanov yazısında "Ancak uluslararası atmosferde halihazırda bir dönüm noktası yaşandığı hissiyatı var. Liberal düzen sona erdi, tamamen farklı bir şey başlıyor" ifadelerine yer verdi.

Ruslar Büyükelçi Krizinden Memnun Liberal Düzen Sona Erdi