Ruslar Taliban Övgülerine Devam Ediyor: 'Kabil Taliban Kontrolünde Daha Güvenli'

TAKİP ET

Rus yetkililerden Taliban'a yönelik övgüler gelmeye devam ediyor.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Taliban'ın mesajlarını olumlu bulduklarına yönelik açıklamalarının ardından Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitry Zhirnov, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından "daha güvenli hale getirdiğini" iddia etti.

Rusya merkezli yayın yapan Ekho Moskvy radyosuna konuşan Zhirnov, "Durum barışçıl ve iyi; şehirde her şey sakinleşti. Kabil'de şu anda Taliban yönetimindeki durum Eşref Gani yönetiminden daha iyi. Dün rejim kağıttan bir ev gibi düştü. Bir düzensizlik hissi, bir güç boşluğu vardı ve yağmacılar sokaklara çıkmıştı" dedi.

Taliban'ın Kabil'e önce silahsız mensuplarını göndererek ABD ve hükümet güçlerinin silahlarını teslim etmesini istediğini söyleyen Zhirnov, Gani'nin ülkeden kaçmasından sonra şehre girdiğini belirtti.

Bunun yanında Büyükelçi Zhirnov, Taliban'ın daha önce imzalanan anlaşmalara uyarak Rus diplomatları koruyacağına yönelik söz verdiğini ifade etti.

Rusya ve Çin'in Taliban Sevgisi

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da Taliban'ın açıklamalarını olumlu bulduklarını söyleyerek "Kabil'in sokaklarında olumlu süreçlerin yaşandığını görüyoruz. Burada durum yeterince sakin. Taliban, etkili şekilde düzeni sağlıyor" demiş, Uygur Türklerini "radikal İslamcılıkla mücadele" kisvesi altında soykırıma tabi tutan Çin Komünist Partisi, kökten dinci ve radikal İslamcı terör örgütü Taliban'ın kuracağı hükümeti tanıyan ilk ülke olacağını bildirmişti.

Ruslar Taliban Övgülerine Devam Ediyor 'Kabil Taliban Kontrolünde Daha Güvenli'