Ruslar Türkiye'de Türk Hukukunu Hiçe Saydı: Akkuyu'da Mühürler Söküldü

TAKİP ET

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında yüzde 50 ortak Türk şirketi IC İçtaş'ın sözleşmesinin feshedilmesinin ardından şantiye sahasındaki Türk şirkete ait varlıkların korunması için Mersin 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurulmuş ve mahkeme ihtiyati tedbir kararı almıştı. Akkuyu Nükleer AŞ ve TSM Enerji'nin bu kararı hiçe sayarak mahkeme kararıyla ekipmanlar üzerine konulan mühürleri söktü.

Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılayacağı belirtilen Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatında mühürler söküldü.

26 Temmuz'da Türk firması IC İçtaş'ın yüzde 50 ortak olduğu konsorsiyumun sözleşmesi feshedilmiş, fesihle birlikte tesiste kaos çıkmıştı.

Akkuyu'da Neler Oluyor: Kasaları Kırıp Evrakları Ele Geçirmeye Çalışıyorlar

Ruslar Türk Hukukunu Hiçe Saydı

15-16 Eylül'de Özbekistan'da düzenlenecek olan Şanghay İşbirliği Teşkilatı zirvesinde yapılacak Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı yeniden gündemde.

Cumhuriyet'in haberine göre sözleşmesi feshedilen IC İçtaş'ın başvurusu üzerine Mersin 2. Ticare Asliye Mahkemesi ihtiyati tedbir kararı vermişti. Fakat mühürleme işlemlerinin Rosatom'un yönetimi altındaki Akkuyu Nükleer AŞ ve TSM Enerji yetkililerinin engellemeleri nedeniyle tamamlanamadığı iddia edildi.

Rus yöneticilerin mahkeme kararını çiğneyerek ekipmanların üzerindeki mühürleri söküldüğü öne sürüldü. Ayrıca konsorsiyumun varlıklarının üzerinde bulunan mara, model ve seri numarası gibi işaretlerin silinerek bunların üzerine Rus firmasına ait olduğu izlenimi vermek için Rusça isimler yerleştirilmek istendiği iddia ediliyor. IC İçtaş bu gerekçelerle suç duyurusunda bulundu.

ruslar rusya türkiye türk hukukunu hiçe saydı Akkuyu Nükleer Santrali mühürler söküldü