Ruslardan Kazakistan'daki Diktaya Destek: Kazak Halkına Kanun İhlali Yapmama Çağrısı

TAKİP ET

Ruslar, kendisine her konuda itaatkârlık gösteren Tokayev diktasına sahip çıktı.

Kazakistan Türkleri, Kırım meselesinde Rusya'dan, Doğu Türkistan meselesinde Çin'den yana tavır alan Nursultan Nazarbayev-Kasım Cömert Tokayev diktasına karşı başkaldırdı.

2 Ocak'ı 3 Ocak'a bağlayan gece Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protestolar Aktöbe, Almatı, Çimkent, Aktav kentlerine sıçradı ve günler içerisinde tüm yurt sathına yayıldı.

Almatı ve Aktöbe'deki protestolarda halk ve Tokayev güçleri arasında şiddetli çatışmalar meydana gelirken iki kentte de siviller akimlik binalarını ele geçirdi. Almatı'daki Cumhurbaşkanlığı Konutu binası ateşe verildi.

Rus propaganda organı Sputnik'in aktardığına göre konuya ilişkin Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Şu an yaşananlarla ilgili Kazakistan’a kimsenin dışarıdan müdahale etmemesi çok önemli" dedi.

Kazak Halkına 'Kanunları İhlal Etmeme' Çağrısı

Peskov Kazakistan diktasının Rusya'dan yardım talep etmediğini belirtirken Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından protesto gösterilerine ilişkin yapılan açıklamada ise "Kazakistan’daki sorunların tamamının, sokak gösterileri ve kanun ihlalleri ile değil, barışçıl ve anayasal yollardan diyalog ile çözülmesi çağrısını yapıyoruz" denildi.

Rus Dışişleri Bakanlığının açıklamasında Rusya'nın Kazakistan'ın acilen normale dönmesini umduğu belirtildi.

diktatör kazakistan rusya tokayev destek