Rusların Geliştirdiği Aşıyı Olan 20 Kişi Çin Virüsü'ne Yakalandı

TAKİP ET

Rusya'nın tescillediği Sputnik V aşısını olan 20 kişinin Çin Virüsü'ne yakalandığı ortaya çıktı. Dünyada Covid-19'a karşı geliştirilen ve tescil edilen ilk aşı olan Sputnik V'nin güvenilirliğine dair önemli soru işaretleri bulunuyor.

Dünya genelinde 1 buçuk milyona yakın insanın canına mâl olan Çin Virüsü'ne karşı bilim insanları bir aşı geliştirme yarışına girerken ilk tescil haberi Rusya'dan gelmişti. Sputnik V adı verilen aşıya dair sürecin başından bu yana mevcut olan soru işaretlerini artıracak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Rus haber ajansı TASS'ta yer alan habere göre Sechenov Üniversitesi Tıp ve Biyoteknoloji Enstitüsü Direktörü Vadim Tarasov, Sputnik V'nin uygulandığı 20 kişinin Çin Virüsü'ne yakalandığını açıkladı.

Virüse yakalanan kişilerden bazılarının olması gerektiği şekilde ikinci bileşeni de aldığını itiraf eden Tarasov, ortaya çıkan tabloyu yeterli bağışıklığın kazanılması için gerekli olan 42 günün geçmemiş olmasıyla açıkladı. "Aşının kendisi Covid-19 ile enfekte olamaz. İçinde kullanılan antijenler, bir immün tepkiye neden olur; bu da Covid-19'a neden olmasını engeller" diye konuşan Tarasov, durumun aşıyla ilgisi olmadığını kaydetti.

Tarasov, daha önce de birinci aşama klinik denemelere katılan bir kişinin dahi Çin Virüsü'ne yakalanmadığını söylemişti. Bu denemelerde işaret edilen 42 gün geçmeden hiçbir gönüllünün test sonucunun pozitif çıkmaması ile övünen Tarasov'un gelinen noktada Covid-19 vakalarını yeterli bağışıklılık kazanılmaması ile açıklaması güvenilirliği sorgulanan aşıya dair soru işaretlerinin artmasına neden oldu.

Rusya Sağlık Bakanlığı'nın Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen Sputnik V aşısı, 11 Ağustos'ta tescil edilmiş ve tescil kararı, Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından duyurulmuştu. Rusların koronavirüse karşı geliştirdiği ve dünyada tescillenmiş ilk aşı olan Sputnik V'nin tescillendiği tarihte diğer ülkelerde çalışmalarına eş zamanlı başlanmış birçok aşının henüz Faz-2 çalışmaları dahi tamamlanmamıştı.

sputnik v rusya koronavirüs çin virüsü covid-19 bağışıklık tescil Sechenov Üniversitesi Vadim Tarasov 20 kişiyi covid-19'a yakalandı