Rusların İtibarı Balkanlar'da da Tükeniyor: Bulgaristan, Bir Rus Diplomatı Daha İstenmeyen Kişi İlan Etti

TAKİP ET

Bulgaristan, Ukrayna ve Gürcistan'a ihraç edilecek mühimmatların bulunduğu depolardaki patlamaların yanı sıra Bulgar silah tüccarı Emiliyan Gebreve ile birlikte başka iki kişiyi de zehirleme girişimlerinden Rus askerî istihbaratını sorumlu tutarak bir Rus diplomatı daha persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etti.

Sofya-Moskova hattında gerilim tırmanıyor. Bulgaristan, Rusya Federasyonu'nun Sofya Büyükelçiliğinde görevli bir diplomatın daha persona non grata (istenmeyen kişi) ilan edildiğini duyurdu. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılı açıklama ile duyurulan karar, bugün istişare için Bakanlığa çağrılan Rusya’nın Sofya Büyükelçisi Eleonora Mitrofanova'ya iletildi. Açıklamada ayrıca, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva’nın, Rusya’ya yaptığı çağrıya da yer verildi.

Zaharieva, Bulgaristan’da 2011-2020 yılları arasında farklı mühimmat depolarında meydana gelen dört ayrı patlama ile Bulgar vatandaşlarını hedef alan zehirleme girişimlerinde Rus istihbaratının parmağı olduğunun belirlendiğini işaret ederek bu olayların aydınlatılması, faillerin bulunması ve yargılanmaları için Rusya'dan "tam bir işbirliği" beklediklerini vurguladı.

Zaharieva, Rus diplomatlardan statüleriyle ihtilaf içinde olacak eylemlerden kaçınmasını isterken ülkesinin başka adımları atma hakkını saklı tuttuğunu da vurguladı.

Rusların İtibarı, Doğu Avrupa ve Balkanlar'da Giderek Tükeniyor

İddiaları reddeden Rusya, suçlamaları her zamanki  gibi "saçma" olarak nitelendiriyor. Bugün Rus Interfax haber ajansının bir Rus yetkiliye dayandırdığı bilgiye göre Moskova, Bulgaristan'ın istenmeyen kişi ilanına, benzer bir hamleyle karşılık vermeye hazırlanıyor.

Bulgaristan Başsavcılığı dün, Ukrayna ve Gürcistan'a ihraç edilecek mühimmatların bulunduğu depolarındaki patlamalar ve Bulgar silah tüccarı Emiliyan Gebreve ile birlikte diğer iki kişiye yönelik zehirleme girişimlerinde, Rus askerî istihbaratının parmağı olduğunu belirlediklerini duyurmuştu. Açıklamada, 6 Rus vatandaşının bu olaylarla bağı olduğunun tespit edildiği bildirilmişti.

Geçmişte Sovyetler Birliği’nin en güçlü müttefiki olan Bulgaristan'ın, bugün istenmeyen kişi ilan ettiği diplomat ile birlikte 2019'un Ekim'inden bu yana sınır dışı ettiği Rus diplomat sayısı 9’a yükseldi. Bulgaristan daha önce 8 diplomatı casusluk iddiasıyla sınır dışı etmişti.

Geçen hafta Çekya, 2014 yılında meydana gelen bir patlamadan Rus istihbaratını sorumlu tutmuş ve bunun üzerine iki ülke, karşılıklı olarak diplomatlarını sınır dışı etme kararı almıştı.

Çekya'ya destek veren Slovakya, Litvanya, Letonya ve Estonya gibi ülkeler de Rusya'ya tepki göstermiş, bu ülkelerin Rus diplomatları sınır dışı etme kararına Moskova da benzer adımlarla karşılık vermişti.

Bulgar Başsavcılığı, Çekya ile Bulgaristan'daki patlamaların bağlantılı olup olmadığını araştırıyor. Bulgaristan Başsavcılık Sözcüsü Siyka Mileva, Çekya makamları ile "Rusya bağlantısı olup olmadığı" konusunda görüşmeler yürüttüklerini bildirdi.

Bulgaristan Rusya istenmeyen kişi persona non grata Rus istihbaratı rus diplomat Rusya büyükelçiliği Sofya mühimmat deposunda patlama doğu avrupa çekya slovakya baltık ülkeler litvanya letonya estonya gürcista