Rusların 'Karadeniz'de Mayın Tehdidi' İddiasının Doğruluk Payı Ne?

TAKİP ET

Rusların ve Türkiye'deki propagandistlerinin öne sürdüğü "Karadeniz'de mayın tehdidi" iddiaları tartışılıyor.

Rusya'nın propaganda organlarının Ukrayna'nın Odessa kıyılarına döşediği 420 mayının Karadeniz'de güvenliği tehlikeye attığı iddiaları tartışmalara neden oldu. Türkiye'de Rus diktatörü Putin'e olan sevgileriyle bilinen bazı emekli denizciler tartışmayı Ukrayna'nın savaş suçu işlediğine kadar vardırdı.

Vaziyet'in konuştuğu anonim bir deniz subayı, "Eğer Rusya’nın iddia ettiği gibi Ukrayna kendi kıyılarını muhtemel bir Rus çıkarmasına karşı korumak için denize mayın döktü ise, bunların bugün veya bir yıl içinde olmasa da on yıl sonra bile rüzgâra ve akıntıya bağlı olarak yüzerek İstanbul Boğazı’na ulaşması mümkün" dedi.

"Odessa Kıyılarına Dökülen Mayının Bu Sürede Boğaz'a Gelmesi Olası Değil"

Eski mayınların denizde sürüklendikçe su aldıkça ağırlaşarak ve "sephiye kaybederek" dibe çöktüğünü ve gemilere zarar verme riskinin azaldığını belirten denizci, "Aslına bakılırsa mayınların sürüklenmeye başlayıp Karadeniz’deki sivil ve askerî gemiler için bir tehdide dönüştüğü şeklindeki Rus propagandası da an itibariyle somut bilgiye dayanmıyor. Ukrayna kıyılarına yakın bir mayınlama yapılmış olsa da, bunun bütün Karadeniz’deki seyrüseferi tehdit eden bir hale büründüğünü söylemek, tabiri cazise suyu bulandırmak anlamına geliyor" diye konuştu.

Bir başka uzman ise "Odessa yaklaşma sularında dökülen bir mayının bu kadar kısa sürede Boğaz'a gelmesi olası değil, mesafe çok uzun (yaklaşık olarak 300 deniz mili). Hava 1 ay boyunca aynı yönden olsa, akıntı sürati 1-1.5 kts olsa bile Türkiye'ye ulaşması ~20 günü bulur. Ki akıntı karakteristiği de hep aynı yönlü değil" ifadelerini kullandı.

Rus İddialarının Ayakları Yere Pek Basmıyor

Mayın dökme işleminin hassas gemicilik isteyen bir iş olduğunu belirten uzman, Rusya'nın savaşın başından beri o bölgeye hakim olduğunu belirterek "Bu yüzden ufacık alanda her daim 3-5 muharip birlik bulunduran Rusya'nın baskısı altında Ukrayna'nın 420 mayın döşemesi pek olası değil. Bunu ancak bir denizaltı ile yapabilirler ama Ukrayna'nın elinde denizaltı yok. Gemi ya da uçaktan atmayı denedikleri anda Ruslar vurur. Alelade olarak can havliyle 3-5 mayın döküldüyse onu bilemem, olsa da römorkör gibi bir gemiden amatör bir deneme olmuştur. Son tahlilde; savaşın sisini (fog of war) yoğun şekilde yaşadığımız bu günlerde bu haberin provokasyon amaçlı olarak yapılmış olma ihtimali var. Kuvvet, zaman ve mekân faktörleri açısından incelendiğinde Rus iddialarının ayakları yere pek basmıyor" tespitinde bulundu.

rusya rusların karadeniz mayın tehdidi iddiasının gerçeklik payı ne