Rusya-ABD Gerilimi Tırmanıyor: Putin Alaska'nın ABD'ye Satılmasını Yasadışı İlan Etti

TAKİP ET

Rus diktatörü Putin, Alaska'nın 1867'de ABD'ye satılmasını 'yasadışı' ilan eden bir kararname imzaladı.

Rus diktatörü Putin, Alaska'nın 1867'de ABD'ye satılmasını 'yasadışı' ilan etti.

Alaska toprakları 1867'de Rus İmparatorluğu tarafından ABD'ye 7,2 milyon dolara satılmıştı. O zamandan beri ABD'nin 50 eyaletinin bir parçası haline gelen Alaska, 150 yılı aşkın süre boyunca jeopolitik olarak hem Rusya hem de ABD için önemini korumuştu.

Alaska’nın jeopolitik önemine bakıldığında, Amerika kıtasında bulunmasının yanı sıra Bering Boğazı üzerinden Rusya’nın doğusuna en yakın bölge olduğu görülmektedir. Diğer yandan Alaska’dan başlayan bir adalar uzantısı vardır. Uzantı; Aleut Adaları, Fox Adaları, Andreanof Adaları, Rat Adaları ve Near Adaları boyunca Rusya’nın Komandor Adalarına ve Ohotsk Denizi’ne doğru ilerlemektedir. Bu durum, Rusya’nın doğusunun güneyden ABD tarafından doğal bir şekilde çevrelenmesi demektir ve Moskova yönetimi açısından jeopolitik bir sorun teşkil etmektedir.

Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD ile Sovyetler Birliği’nin rakip olması nedeniyle Alaska, Ruslar için pişmanlık konusuna dönüşmüştü.

Bununla birlikte Rus politikacıların Alaska eyaletini geri alma düşüncesi, Putin'in Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra daha yaygın hale geldi.

İşgalci Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus siyasetçi Sergei Mironov, Moskova'nın Alaska'yı "gücü zayıflamış ABD'den geri almayı düşünmesi gerektiğini" öne sürdü.

Rus siyasetçi Sergei Mironov, geçen hafta sosyal medya platformu üzerinden, Venezuela'nın bir Guyana bölgesini ele geçirme tehdidinin,  tarihi anlaşmazlıklarıyla bilinen komşu topraklar ABD ve Rusya'nın gelecekte ilhak edilmesine yol açabilecek "yeni bir dünya düzenine" işaret ettiğini söyledi.

 

 

Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin, "Amerikalılar yurtdışındaki mülklerimizi ele geçirmeden önce, bizim de geri alacak bir şeyimiz olduğunu hatırlamalılar." ifadesinde bulunmuştu.

Rus diktatörü Putin, Alaska'nın satışını yasadışı hale getiren bir kararname imzaladı.

 

 

Rusya, SSCB döneminde yasal olarak Ukrayna'ya devredilen Kırım için de aynı stratejiyi izlemişti.

rusya abd putin alaska