Rusya'da Seferberlik Kararı: Seferberliğe Katılmak İstemeyen Ruslar Türkiye'ye Kaçıyor

TAKİP ET

Donbass'ta Rusya'ya katılmak için referandum düzenleneceğinin açıklanmasının ardından Rusya'dan dikkat çekici bir karar alınarak seferberlikten kaçmanın cezası artırıldı. Genel seferberlik ilan edileceğine yönelik söylentilerle birlikte Rus vatandaşlarının ülkeden kaçmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Rus destekli ayrılıkçı teröristler tarafından Ukrayna'nın doğusunda bulundan Luhansk ve Donetsk'te kurulan sözde devletler, Rusya'ya katılmak için referanduma gitme kararı aldı.

Donetsk 4 Kasım'da, Luhansk ise 23-27 Eylül tarihleri arasında referanduma gidecek.

Donetsk ve Luhansk'ta 'Rusya'ya Katılma Referandumu' Yapılacak

Rusya Zor Durumda

Ukrayna ordusunun karşı taarruza geçerek işgal altındaki topraklarını kurtarmaya başlamasıyla birlikte Rus ordusu ve Putin rejimi zor günler geçiriyor.

Birkaç gün önce Rus diktatörü Putin'in emri altındaki Çeçenistan diktatörü Ramzan Kadirov, Rusya Federasyonu'nun merkezi sıkıyönetim ve seferberlik ilanını beklemeden bölge yönetimlerinin bu kararı kendi başlarına alarak "öz seferberlik" ilan etmesi çağrısında bulunmuştu.

Bunun ardından Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov "Ukrayna sorununun savaş olmaksızın çözülemeyeceğini" söyledi ve Donetsk ve Luhansk'taki sözde cumhuriyetler referandum kararı aldı.

Duma'dan Seferberlik Kararı

Bunların ardından Rusya Devlet Duması'nda alınan kararla Rus askeri ceza kanunu değiştirildi ve askeri seferberlik görevinden kaçanlar için hapis cezası artırıldı.

Kanunda yapılan değişiklikle birlikte düşmana teslim olanlara 10 yıl, savaş zamanı yağma yapanlara 15 yıl, seferberlik zamanı askeri görevden kaçanlara ise 10 yıl hapis cezası getirildi.

Fakat karar bundan ibaret değil. Kanunda yapılan değişiklikle birlikte seferberliğe hangi yaş aralığında erkek ve kadınların katılacağı da belirlendi. Moskova'nın Ukrayna'ya 80 bin ek asker gönderme kararının ardından gelen bu kanun değişikliğiyle birlikte ülkede genel seferberlik ilan edileceğine dair söylentiler giderek artıyor. 

Ruslar Türkiye'ye Kaçıyor

Son günlerde yaşananlarla birlikte Rusya'da askeri seferberlik kararı alınacağına yönelik iddialar giderek güçleniyor.

Rusya'da seferberlik kararı alınmasını bekleyen pek çok erkek, ülkeyi terk ediyor. TamgaTürk'e konuşan yerel kaynaklar, Avrupa ülkelerinin hava sahasını Rusya'ya kapatması nedeniyle Rus vatandaşlarının Türkiye'ye kaçmaya çalıştığını açıkladı.

Önümüzdeki günlerde ilan edilecek seferberlik nedeniyle Rusya'dan Türkiye'ye büyük bir göçmen akını yaşanabileceği belirtiliyor.

Seferberlik Kararının Ardından Rus Borsasında Dev Kayıplar

 

rusya seferberlik seferberliğe katılmak istemeyen ruslar türkiye kaçıyor