Rusya Dış Borçlarını Ödeyemedi: Temerrüde Düşebilir

TAKİP ET

Rusya, Ukrayna'yı işgale kalkışmasının ardından zor duruma düştü.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırısı üzerine Batılı ülkelerin getirdiği yaptırımlarla birlikte Moskova ekonomisi çöküşün eşiğine geldi. Ruble tarihi değer kayıpları yaşadı ve Rusya döviz alım satımlarına ciddi kısıtlamalar getirdi. Moskova Menkul Kıymetler Borsası'nda yaşanan tarihi değer kayıplarının ardından hisse alım satımları askıya alındı.

Dün vadesi gelen 117 milyon dolarlık dış borcunu ödeyemeyen Rusya'nın Maliye Bakanlığı, muhabir bankaya ödemeyi yaptıklarını iddia etti. Ödeme talimatı verdiklerini belirten Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov, hükümetin döviz hesaplarının bloke edilmesi nedeniyle ödemenin alacaklılara ulaşmama ihtimali bulunduğunu kaydetti.

Rusya'nın temerrüde düşme ihtimali tartışılıyor. Reuters'a anonim olarak bilgi veren kaynaklar tahvil sahiplerinin ödeme alamadıklarını belirtti. Bloomberg'ün haberine göre de ABD ve Avrupa'da bulunan tahvil sahipleri ödeme alamadıklarını söyledi.

Rusya'nın faiz ödemelerini yapmak için 30 gün ek süresi var. Bu durumda Rusya temerrüt faizi de ödemek zorunda kalacak. Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırısıyla birlikte ciddi bir ekonomik deprem yaşayan Rusya'nın CDS primi 7 bin seviyesine çıktı.

Rus devletinin 40 milyar dolara yaklaşan dış borcunun yanı sıra Rusya merkezli şirketlerin de 105 milyar dolara ulaşan döviz cinsi borcu var.

rusya dış borç faiz temerrüd temerrüt temerrüde rus putin ukrayna ekonomi moskova bloomberg reuters