Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: AB ile Bir Örgüt Olarak İlişkimiz Yok

TAKİP ET

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile örgüt olarak ilişkisinin olmadığını söyledi.

Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin'in Guilin kentinde bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya ve AB arasındaki ilişkileri değerlendiren Lavrov, AB'nin, yıllarca inşa edilen mekanizmaları yok ettiğini vurgulayarak "AB ile bir örgüt olarak ilişkimiz yok. Bu ilişkilerin altyapısı Brüksel'in tek taraflı kararları ile yok edildi" dedi.

Lavrov, Rusya'nın Çin ile ilişkilerinin Avrupa ile ilişkilerinden daha hızlı geliştiğini belirtti.

Rusya ile Çin'in koronavirüse karşı aşı üretimi alanında iş birliğinin sürdüğüne de dikkat çeken Lavrov, "Batılı ortaklarımız, Rusya ve Çin'i aşı diplomasisinin maceracıları olarak göstermeye çalışıyor. Bu, kesinlikle doğru değil" dedi.

Bakan Lavrov, Rusya'nın Batı tarafından kontrol edilen uluslararası ödeme sistemlerinden uzaklaşma yönündeki çalışmalara ilişkin, "Bu çalışmalar uzun süre farklı yönlerde devam diyor. Finans alanında iletişim sistemimiz var. İlgili finans kurumlarımız ve Rusya Merkez Bankası, bu sistemin kullanılmasını genişletmeyi düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Çin'in İç İşlerine Müdahale Dönemi Bitti

Birkaç Batılı gücün art arda Çin’i karalamak ve eleştirmek için sahneye çıktığını söyleyen Vang, "Bilmeliler ki hikaye ve yalan uydurarak Çin’in iç işlerine müdahale etme dönemi, geri dönmemek üzere gitti" diyerek Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde 80’den fazla ülkenin, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi politikalarını desteklediğini söyledi.

Vang, söz konusu desteğin birkaç Batılı ülkenin manipülasyonunun asla uluslararası toplumu temsil edemeyeceğini gösterdiğini ve Batı'nın bu tür hareketlerinin Çin’in ilerleyişini durduramayacağını ekledi.

rusya dışişleri bakan lavrov çin örgüt ilişki