Rusya Görüşmesi

TAKİP ET

Bugün gündüz saatlerinde Soçi'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi

Bugün gündüz saatlerinde Soçi'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Güvenli Bölge Anlaşması

Konuşmaya başlayan Erdoğan, Putin ile mutabakat sağlandığı ve Türkiye'nin güney sınırında güvenlik oluşması açısından, Barış Pınarı Harekatı ile oluşturulan bölgenin Türkiye'nin kontrolünde kalacağını, Tel Abyad ve Resulayn bölgeleri arasında silahsız bir bölge oluşturulacağını ve bölgenin 30 km derinliğine kadar herhangi PYD/YPG milisinin bulunmayacağını söyledi. Ayrıca daha önce Rusya ile imzalanan Adana Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğunu ve yetkisinin artırıldığını açıkladı. Adana Sözleşmesi'ne göre Suriye sınırında yalnızca 5 km derinliğinde harekat yapan TSK, bundan böyle 10 km derinlikte Rus ordusu ile birlikte devriye yapacak. Devriyenin kapsadığı alan ise Fırat'ın doğusunda oluşan 30 km derinliğindeki bölgenin ilk 10 km'lik kısmı ve anlaşmada geçmeyen Fırat'ın batı kısmında geçerli olacak.

150 Saatlik Yeni Harekat

Rusya ile anlaşılan harekat kapsamında Barış Pınarı Harekatımız asıl unsur olacak. Anlaşmaya göre 23 Ekim saat 12.00'da başlayacak olan, ortak Türk-Rus ortak devriyesiyle, 150 saat içinde planlanan bölge içinde YPG milisleri kalmaması sağlanacak. Teröristlerin tamamen arındırılmasından ardından, Türk-Rus askeri birlikleri ortak devriye gerçekleştirmeye düzenli olarak devam edecekler. Planlanan 150 saatlik sürenin sonunun, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımıza gelmesi ise hoş bir tesadüf oluşturdu.

Kamışlı ve Ayn El Arap Yok

Konuşmanın ardından yayınlanan ortak bildiriye göre, terörden arındırılacak bölge kapsamında Ayn El Arap ve Kamışlı dahil değil. Hatta güvenli bölgenin başlama alanına, Kamışlı'nın güneyinden itibaren başlayacağının özellikle bildirilmesi dikkat çekiyor.

Verilen Sözler Tutulmadı

Rusya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, geçen hafta ABD ile yapılan anlaşma için "Verilen sözler tam manası ile yerine gelmiş değil. Döner dönmez kesin neticeleri alacağız. Atmamız gereken adımları atacağız. Taviz verecek olursak terör örgütünün önünü açmış oluruz" dedi.

MSB Açıklama Yaptı

MSB Barış Pınarı Harekatı'nın son durumu hakkında basın açıklaması yaptı.

17 Ekim 2019 tarihinde Fırat’ın doğusuna ilişkin Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılmış; bu kapsamda, Barış Pınarı Harekâtı’na (BPH) 120 saat ara verilmiş ve bugüne kadar tarafımızdan mutabakata varılan hususların yerine getirilmesinde gerekli hassasiyet gösterilmiştir. Sürenin sonunda ABD tarafından PKK/YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığı bildirilmiştir. 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de Sayın Cumhurbaşkanımız ile RF Devlet Başkanı arasında varılan mutabakat kapsamında bugünden itibaren RF ile müşterek çalışmalara başlanacaktır. BPH alanı dışındaki hudutlarımızın güvenliği ve YPG terör örgütü unsurlarının 30 km. dışına çıkarılmasına yönelik esasları da içeren anılan mutabakat çerçevesinde mevcut harekât alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır. Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek ve terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Böylece Bölgede bir barış koridoru oluşturmak suretiyle yerlerinden edilmiş Suriye’li kardeşlerimizin gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine ve topraklarına dönmesi sağlanacaktır. Çavuşoğlu Doğruladı

MSB'nın gece vakti yaptığı açıklamayı, aynı saatlerde ABD'li mevkidaşı ile telefonda görüşen Bakan Çavuşoğlu doğruladı. Kendisinin Pompeo ile görüştüğünü ve Pompeo'nun planlanan bölgeden terör gruplarının çıkarıldığını teyit ettiğini söyledi.