Rusya, Kırgız ve Özbekleri Parayla Savaşa Götürmeye Çalışıyor

TAKİP ET

Wagner grubu, Ukrayna'da savaşmak üzere Kırgız ve Özbeklerden paralı asker devşirmeye çalışıyor.

Yüzyıllardır Türkistan'ı sömüren Rusya, Ukrayna'daki savaşında da Türkistan'daki soydaşlarımızı kullanma niyetinde. Rusya'nın pek çok yasa dışı saldırısında parmağı olan paralı asker gücü Wagner'in Kırgızistan ve Özbekistan'dan gençleri Ukrayna'daki savaşa götürmeye çalıştığı ortaya çıktı.

Şubat ayında Rus diktatörü Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'yı işgale kalkışan Rus ordusu, işgal girişimi boyunca ağır kayıplar verdi. Ukrayna kuvvetleri karşısında Rus ordusunun personel kaybının 15 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. Ukrayna makamlarına göre ise bu sayı yaklaşık 30 bin.

Ruslar Gözlerini Türkistan'daki Gençlere Dikti

Ciddi bir personel sıkıntısı yaşamaya başlayan Rusya, çareyi paralı askerlerde buldu. Çeçen ve Suriyeli paralı askerlerin ardından Rusların Türkistan'dan da asker devşirmeye çalıştıkları ortaya çıktı. Kırgızistan basınından MediaHub'ın haberine göre Ruslar Kırgız ve Özbek haber kanalları ve iş arayanlara yönelik faaliyet yürüten bir Instagram hesabı üzerinden sözde "özel güvenlik görevlisi alımı" adı altında yanıltıcı şekilde paralı asker aramaya başladı.

Bu kanallar üzerinden işverenle iletişime geçmeye çalışan Kırgız ve Özbek gençlerine "önceliklerdeki değişiklik nedeniyle" artık güvenlik görevlisi aranmadığı söylendi ve bunun yerine aylık 240 bin ruble (yaklaşık 71 bin lira) karşılığında "Ukrayna'daki özel operasyon (Rus diktatörü Putin rejiminin Ukrayna işgaline verdiği ad) bölgesinde verilen görevleri ifa etme" işi teklif edildi. Ayrıca Kırgız ve Özbek gençlere sunulan işin sonunda Rus vatandaşlığı da vadedildi. Ancak yaralanma halinde herhangi bir tazminat vadedilmedi.

rusya kırgız kırgızistan özbekistan özbek özbekleri kırgızları savaş parayla savaşa götürüyor wagner ukrayna işgal