Rusya Kırım'ın Adını Değiştirecek

TAKİP ET

2014 yılında Ukrayna'ya bağlı Kırım Yarımadasını işgal eden Rusya, yarımadanın adını değiştirilerek ''Taurida'' adını alması ve eski bir Rus İmparatorluğu geleneğine geri dönme önerisinde bulundu

2014 yılında Ukrayna'ya bağlı Kırım Yarımadasını işgal eden Rusya, yarımadanın adını değiştirilerek ''Taurida'' adını alması ve eski bir Rus İmparatorluğu geleneğine geri dönme önerisinde bulundu. Geçtiğimiz ay düzenlenen Kırım Rumları sempozyumunda ortaya atılan değişiklik fikri Rusya tarafından yoğun destek gördü.

Siz ve benden önce oradaydılar.

Kremlin uzun süredir yarımadayı anavatan tutmuş Tatarlara karşı suni bir Rum gündemi yaratarak propaganda aracı olarak kullandı ve Rumlara bu konuda destek oldu. 2014 yılında Kırım'ın Rusya'ya katılması için düzenlenen referandum sonrası Tatar Delegasyonu, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşmek amacıyla Soçi'ye gitmişti. Putin'i Tatar milletini Kırım'ın yerli halkı olarak tanımaya davet eden Delegasyon Rus devlet başkanından net bir cevap alamamıştı. Putin ''Tabii ki bunu düşünebiliriz. Fakat bu sorunu çözerken, başka bir şey üretemezsiniz.'' demişti. Konuşmanın devamında Kırım'ın gerçek yerli halklarının Rumlar dahil diğer milletleri içerdiğini söyleyen Putin Tatar Delegasyonuna ''Siz ve benden önce oradaydılar'' dedi.

Kırım'ın Yunanlaştırılmasına Tatarlardan tepki

Kırım'da yaşayan 7000 Rum'un acı bir durum yaşadığına Yunanistan'ı ikna etmeye çabalayan Rusya, yarımadada yaşayan Rumların sosyal ve kültürel yaşantılarının zor olduğunu iddia ediyor. Rusya Kırım'da Yunan dili eğitimi veren okulların sayısının arttırılmasını bu konuda atılacak önemli adımlardan biri olarak görüyor. Ancak halihazırda, Yunan dili 13 Kırım ortaokulunda yaklaşık 700 öğrenciye öğretilmekte. Kırım'ın daha da Yunanlaştırılması için Rusya destekli girişimler yerel Rus seçkinlerini bölmüş durumda. Kırım Başbakanı Sergey Aksenov ve Devlet Konseyi Başkanı Vladimir Konstantinov isim değişikliği fikrini reddetiler. Rus yanlısı Tatar grupları da fikre itiraz ettiler.

türk dünyası türk dünyası haberleri