Rusya Kuzey Kutbu'ndaki Faaliyetlerine 'Ulusal Güvenlik' Gerekçesiyle 'Arktik Konseyi'nde Öncelik Verecek

TAKİP ET

Rusya, 1996 yılında çevre araştırmaları yapmak için kurulan Arktik Konseyi'ni Rusya'nın başkanlık döneminde, sözde tehditlerle başa çıkmak ve uygun önlem almak için askeri emellerle kullanacağının sinyallerini verdi.

1996’da bölge ülkeleri arasında işbirliği koordinasyon ve iletişim amacıyla kurulan Arktik Konseyi, Kanada, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, Rusya, İsveç, ve Amerika Birleşik Devletleri üye ülkelerinden oluşuyor. Rusya, 2021'de Kuzey Kutup Konseyi'nin dönüşümlü başkanlığını devralacak ve 2023'e kadar liderlik edecek.

Arktik işbirliği çevre koruması ve araştırması konusunda ortak eylemi içeren bir topluluk. Konseyin kurucu belgesi olan 1996 Ottawa Deklarasyonu'nda da "Arktik Konseyi'nin askeri güvenlikle ilgili konularla ilgilenmemesi gerektiği" açıkça belirtiliyor. Fakat Rusya ulusal güvenlik tehdidi gerekçesiyle Kuzey Kutbu'ndaki faaliyetlerine konseyi dahil etme planları olduğunun sinyallerini verdi.

Bir diğer Arktik üyesi ABD'nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2019 yılı Mayıs ayındaki konuşmasında Rusya'nın Kuzey'de artan saldırganlıkla hareket ettiğini ve bölgenin büyük bir bölümünü askerileştirileştiğini ifade etmişti.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Rusya'nın Kuzey sınırlarına askeri yığınak ve yaptırımların getirilmesi de dahil olmak üzere, Kutup'ta NATO komşularından çok çeşitli tehditlere maruz kaldığını ifade ederek "Elbette tüm bunlar ulusal güvenliğimiz için doğrudan tehdit oluşturuyor. Bu bölge bizim için özel stratejik öneme sahip. Burada devlet en önemli görevlerini yerine getiriyor - ekonomik çıkarların ve ulusal güvenliğin korunması gibi. Bazı ülkelerin Kuzey Kutbu'ndaki durumu istikrarsızlaştırma girişimlerine rağmen, bölgedeki konumlarımızı art arda koruyacağız" şeklinde keskin ifadelerle konuştu.

Medvedev, yeni gerçeklerin artık hükumetler arası örgütlerin çalışmalarına da yansıtılması gerektiğini, bu platformların en önemlilerinden birinin de Arktik Konseyi olduğunu söyledi. Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, çevre araştırması için kurulan Arktik Konseyi'ni Rusya'nın başkanlık döneminde, sözde tehditlerle başa çıkmak ve uygun önlem almak için askeri emellerle kullanacağını ifade etti.

arktik konseyi rusya nato rusyanın kuzey kutbundaki faaliyetleri arktik işbirliği çevre örgütünü askeri emellerine ortak edecek rusya arktik başkanı oluyor 2021'de rusya arktik başkanı olacak arktik ülkleri pompeo m