Rusya, Lübnan'a da Sızıyor: Yeni Hükûmeti Kuracak Hariri'ye Rus Desteği

TAKİP ET

Lübnan'da hükûmeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri, kötüleşen ekonomik krizle yüzleşme konusunda Rusların desteğini aldı. Hariri, Rus desteğini, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in daveti üzerine gittiği Moskova'da elde etti.

Şarku’l Avsat’ta yer alan haberde, diplomatik bir kaynağa dayandırılan iddiaya göre Kremlin, Hariri’ye başbakan adaylığı için destek veriyor.

Hariri’nin Moskova'da, Rus Diktatör Vladimir Putin ile doğrudan bir görüşme yapması bekleniyordu. Ancak Çin virüsü salgının yarattığı olumsuz koşullar ve Putin’in ikinci doz aşısını yaptırması sebebiyle taraflar yalnızca telefonda görüşebildi.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, yaklaşık 50 dakika süren telefon görüşmesi sırasında Lübnan'ın egemenliğine, istikrarına ve toprak bütünlüğüne Rusya'nın destek verdiğini bildirdi. Açıklamada Hariri'nin de Putin'e, Lübnan'daki iç siyasetteki gelişmeler, yeni bir hükûmet oluşturmak ve ekonomik krizin üstesinden gelmek için alınan önlemler hakkında bilgi verdiği belirtildi. Ayrıca taraflar, gündemdeki bölgesel konuları da görüşme sırasında ele alırken Lübnan’da yaşayan yerinden edilmiş Suriyelilerin de ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönmeleri için uygun koşulları yaratmak adına birlikte çalışmaya hazır olduklarını duyurdu.

Kremlin'in açıklamasında, ticaret ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, Çin virüsüne karşı mücadelede ilgili kurumlar arasındaki temasların yoğunlaştırılması ve Lübnan’a Rus aşılarının tedarik edilmesi gibi konuların da söz konusu görüşmede ele alındığı bildirildi.

Hariri'nin Rusya ile ilişkilerden sorumlu danışmanı George Şaban, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Putin ile yapılan görüşmenin olumlu olduğunu; Lübnan’daki durumun kötüleşmeye devam etmesini önlemek için hükûmet kurma ve çalışma çabalarında Hariri'ye verilecek Rus desteğinin teyit edildiğini söyledi. Görüşme sırasında Hariri’nin, Lübnan’daki mevcut siyasî ve ekonomik durumu da açıkladığını ifade eden Şaban, ABD ile İran arasındaki çatışmanın şiddetlenmesinin bölgedeki etkilerinin de masaya yatırıldığını vurguladı.

Lübnan Rusya Saad Hariri Vladimir Putin Orta Doğu Rus desteği Lübnan ekonomik kriz Lübnan siyasi kriz yeni hükümet