Rusya'nın Ankara Büyükelçisi: Rusya'nın Sabrı Sona Yaklaştı

TAKİP ET

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi, diktatör Putin'in tehditlerini devam ettirdi.

Rus diktatörü Putin, Ukrayna'nın doğusunda Rus destekli ayrılıkçı teröristler tarafından kurulan sözde devletleri tanıma kararı aldı. 

Konuya ilişkin Cumhuriyet'e açıklama yapan Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Aleksei Erkhov, "Şimdi bile bizim etnik kimliğimizi hemen tespit edemezsiniz, kimin Rus, kimin Ukraynalı olduğu dış görünüşünden ve soyadından anlaşılmıyor" dedi. 

"Rusya Aslında Çok Basit Şeyler İstiyor"

"Rusya aslında çok basit şeyler istiyor" iddiasında bulunan Erkhov, "Komşu Ukrayna topraklarından bizim ulusal güvenliğimize yönelik tehditler yükselmemesini istiyor. Kiev iktidarının NATO’ya girme konusundaki  hevesi gerçekleştirilirse, bu ihtimal tamamen öngörülebilir hale gelir. Donetsk ve Lugansk’taki Rus nüfusun ana dillerinde konuşma, okuma ve TV seyretme hakları da dâhil olmak üzere, ulusal haklarına saygının gösterilmesini ve bunun da mevzuatta belirtilmesini istiyor. En önemlisi de, Rusların yoğun olarak yaşadığı bölgelerin, 'öteki taraftan' sistematik bombardımana maruz kalmamasını istiyor" dedi ve Minsk Anlaşmaları'na aykırı olarak Donbass'taki sözde devletleri tanıdıklarını unutarak Ukrayna'nın Minsk Anlaşmaları'nı ihlal ettiğinin iddia etti.

"Kusura Bakmayın Bildiğimizi Yapıyoruz"

Sınırına yaklaşık 190 bin asker yığdıkları Ukrayna vatandaşlarını "Ukraynalı Naziler" olarak niteleyen Erkhov, "Akademisyenlerin dedikleri gibi, 'Savaş, siyasetin başka araçlarla devamıdır.' Siyaset ise, ulus ve devlet çıkarlarını gerçekleştirme yoludur. Çıkarlar da, basitçe söylemek gerekirse, neye ihtiyacımız olduğu ve neye ihtiyacımız olmadığından ibarettir. Bizim Rusya’nın güvenliğini sağlamaya, insanlarının yaşamının ve refahını sağlamaya ihtiyacımız var. İşte biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz, bunu engelleyen ve gelecekte engelleyecek olan her şeye karşı koyarak sağlamaya çabalıyoruz. Kusura bakmayınız, bildiğimizi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kimisi Donetsk ve Lugansk'ın 'Rusya Ana'nın Beşiğine Dönmesini Kabul Etme Zamanının Geldiğini Söylüyor"

Donbass'taki sözde devletlerin tanınmasına ilişkin ise Erkhov, Rus kamuoyunda tartışmaların sürdüğünü, kimilerinin Minsk Anlaşmaları'na bir şans verilmesi gerektiğini söylediğini belirterek "Kimisi de, Kiev'in Batı'nın yardımıyla anlaşmalara uymadığını ve onları yok ettiğini ve şimdi iki devletin bağımsızlığını tanımanın tam zamanı olduğunu ve eğer Donetsk ile Lugansk da isterse, onların 'Rusya Ana’nın beşiğine' dönmesini kabul etme zamanının geldiğini söylüyordu. Şimdi ise tartışmalar sürüyor" diye konuştu.

aleksei v. erkhov rusya ankara büyükelçisi rusya ın sabrı sona yaklaştı