Rusya'nın İşgalinden Sonra Buğday Fiyatları Rekor Kırdı: Kıtlık Kapıda

TAKİP ET

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasından sonra buğday fiyatları son 9.5 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Ukrayna’nın işgali başladıktan sonra buğday fiyatları 9,34 dolara yükselerek Ağustos 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Mısır fiyatları ise 7,16 dolara yükselerek Mayıs 2021'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

İşgalci Rusya'nın, Avrupa'nın "ekmek sepeti" olarak bilinen Ukrayna'yı bugün sabah saatlerinde işgale başlamasından sonra emtia fiyatlarındaki yükseliş ivme kazanırken buğday fiyatları 9,34 dolarla son 9.5 yılın zirvesine ulaştı.

Rusya Diktatör Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki, işgalci Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasından sonra iki ülke arasındaki kriz giderek derinleşmeye başladı. Rusya'nın Ukrayna işgalini resmen başlatmasıyla birlikte tarım emtiasındaki yükseliş ivme kazandı. İki ülkenin üretimdeki ağırlığı nedeniyle buğday, emtia piyasalarındaki baş aktör oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasından sonra buğday fiyatları 9,34 dolarla Ağustos 2012'den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Bugün işgalin başlaması ile yüzde 6'ya yakın yükselen buğday fiyatları, haftalık bazda yüzde 16,3, yılbaşına göre ise yüzde 21,3 artış gösterdi.

Buğday, geçtiğimiz yılı da yüzde 20,3 tırmanışa kapatmıştı. Buğday fiyatlarının yükselişe geçmesinde geçen yıl en çok etkili olan nedenler talebin artmasına karşın üretim tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza yönelik endişeler ve olumsuz hava koşullarının üretimi etkilemesi olmuştu.

Rusya ve Ukrayna'nın dünya buğday ihracatında oldukça önemli bir yere sahip olması nedeniyle iki ülke arasında yaşananlar, buğday arzını olumsuz etkileyebilir ve fiyatlardaki yükseliş devam edebilir. Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'dan birçok ülke Rusya ve Ukrayna'dan gıda ithal ediyor. Bu nedenle krizin derinleşmesi, gıda maddelerine ulaşımı güçleştirebilir.

Rusya’nın işgali sebebiyle Ukrayna'nın tahıl üretiminde yaşanacak duraksama, fiyatların daha çok yükseleceğini ve bazı ülkelerin ekmeğe ulaşımına engel olabileceğini göstermektedir.


Kahvede Satış Baskısı Gözlemleniyor


Bugün mısır fiyatları ise yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak 7,16 dolarla Mayıs 2021'den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Bunun yanı sıra pamuk fiyatlarında yüzde 1, soya fasulyesinde yüzde 4.5, kakaoda yüzde 0.5 civarında artış yaşanırken kahvede yüzde 0.2 civarında düşüş gözlemlendi. Şeker fiyatları ise sabit kaldı.

Soya fasulyesi 17,56 dolarla Eylül 2012'den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.
Gübre ve enerji maliyetlerindeki yükselişin genel olarak tarım emtia fiyatlarındaki yükselişi tetiklediği düşünülüyor.
 

Enerji Piyasasında Yükseliş Devam Ediyor


Enerji fiyatlarındaki yükselişler de giderek artmaya başlarken diğer yandan Rusya'nın metal üretimindeki önemli rolu nedeniyle bakır, alüminyum ve nikel gibi metal fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket de giderek ivme kazanmaya başladı.

Nikel fiyatları işgalin başlamasından sonra yüzde 3'e yakın artış kaydetti. Böylece 11,77 dolarla Mayıs 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Uzmanlar, yoğun talebin yanı sıra Rusya-Ukrayna kaynaklı jeopolitik risklerden dolayı oluşan arz endişeleri yüzünden nikel fiyatlarının yükselmeye başladığını belirtiyor.

Paladyum fiyatı yüzde 3'ün üzerinde artışla 2.564,50 dolara, platin ise yüzde 2'ye yakın yükselerek 1.117,00 dolara yükseldi. Alüminyum fiyatında yüzde 3, çinkoda yüzde 1,2 civarında yükseliş görülürken bakır fiyatında yüzde 0,2 düşüş gözlemlendi.

Altının ons fiyatı Ocak 2021'den bu yana en yüksek seviye olan 1.949 doları gördükten sonra 1.942 dolar seviyelerinde dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı ise Eylül 2014'ten bu yana ilk kez 100 doları aştı. New York Ticaret borsasında ise doğal gaz fiyatları yüzde 9,6 artışla 4,86 dolar seviyelerinde dolaşıyor.

rusya ukrayna işgal buğday tarım ekmek ekonomi savaş