Rusya, Silah Tüccarına Karşılık ABD'li Basketbolcuyu Serbest Bıraktı

TAKİP ET

ABD ve Rusya, arasında tutuklu değişimi yapıldı.

İşgalci Rusya, tutukladığı ABD'li basketbolcu Brittney Griner'ı, 12 yıldır tutuklu olan silah tüccarı Viktor Bout ile takas ederek serbest bıraktı.

ABD Başkan Joe Biden, Griner'in güvende olduğunu ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden ABD'ye dönen bir uçakta olduğunu söyledi.

Beyaz Saray'da "Brittney'nin moralinin iyi olduğunu söylemekten memnunum... İyileşmek için zamana ihtiyacı var" dedi.

"Ölüm taciri" olarak bilinen Bout ise Moskova'ya geri döndü.

Böylelikle ABD, Rusya-Ukrayna savaşı sürerken bir silah tüccarını serbest bırakmış oldu.

Bout, Rusya'ya indikten sonra bir muhabire yaptığı açıklamada, "Gecenin bir yarısı beni uyandırdılar ve 'Eşyalarını topla' dediler ve o kadar" dedi. İşgalci Rusya ise takası "Bout vatanına döndü" açıklamasıyla duyurdu.

Griner ve Bout Kimdir?

WNBA oyuncusu Brittney Girner, 17 Şubat'ta bagajında esrar yağı bulunduğu iddiasıyla Moskova’daki bir havaalanında gözaltına alınmıştı. 

55 yaşındaki Viktor Bout ise aynı zamanda 'ölüm tüccarı' olarak da tanınıyor.

Bout, dünyanın en tehlikeli ve yoksul yerlerinde silah ticareti yaptıktan sonra 2008 yılında ABD ve Tayland'ın ortak düzenlediği bir operasyonla Tayland'da yakalanmıştı. ABD'de hakim karşısına çıkarılan silah taciri 25 yıl hapis cezası almıştı.

Afganistan'da Taliban'dan, Libya'da Muammer Kaddafi'ye kadar birçok bağlantısı olduğu öne sürülen Bout'un askeri istihbarat açısından kilit bir isim olduğu konuşuluyor. 

 

abd rusya silah tüccarı brittney griner tutuklu takası