Rusya, Türkistan'daki Altın Yataklarına Göz Dikti: Kırgızistan ile Ortaklaşa Altın Yatağı Projesi Başlatıldı

TAKİP ET

Rusya, Kırgızistan'ın ikinci en büyük altın yatağında operasyonlar gerçekleştirmek için Kırgızistan ile anlaştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kırgızistan'ın ikinci en büyük altın yatağında ortaklaşa operasyonlar başlatılacağını duyurdu.

Caparov ve Putin, Rusya'nın İttifak Grubu tarafından işletilecek olan Jerooy altın madeni tesisinde 17 Mart'ta çevrimiçi konferans yöntemiyle açılış yaptı.

Putin, projenin toplam 600 milyon dolarlık rekor hacimli bir yatırım olacağını ve bu projenin Kırgızistan'a yıllık yaklaşık 70 milyon dolar sağlayacağını söyledi.

Yapılan tahminlere göre madende yaklaşık 90 ton altın ve 25 ton gümüş bulunuyor. Yıllık altın üretiminin ise 5,5 ton olması bekleniyor.

Talas'ta bulunan Jerooy madeninin geçen yılın sonlarında faaliyete geçmesi planlanıyordu ancak seçim sonrası çıkan karşıt seslerden dolayı bekletildi. Hükumetin devrilmesi ve Caparov'un başa geçmesinden sonra Caparov, madene giderek çevresel kaygılar nedeniyle Jerooy projesini protesto eden ve yerel halkın depozitodan yararlanmasını talep eden insanlarla görüştü.

Görüşmede, Caparov, istikrar çağrısında bulundu ve projenin devlet bütçesi açısından önemini vurguladı. Caparov, konuşmasında "Büyük hedeflerimiz ve ortak niyetlerimiz var. Bu adımlar, ülkemiz ve halkımızın refahı için parlak bir gelecek olacak" ifadelerini kullandı.

vladimir putin sadır caparov caparov maden kırgızistan ortaklaşa proje rusya başlatılacak maden altın madeni doğal kaynaklar yer altı kaynaklar 600 milyon dolar proje operasyon işletilecek jerooy talas