Rusya: Türkiye'nin Ukrayna ile İlişkisinin Bizi Hedef Almamasını Umuyoruz

TAKİP ET

Rusya, Türkiye'nin Ukrayna ile ilişkilerini güçlendirmesine saygı duyduğunu, ancak bu ilişkilerin Moskova aleyhine kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Rusya, Türkiye'nin Ukrayna ile ilişkilerini güçlendirmesine saygı duyduğunu, ancak bu ilişkilerin Moskova aleyhine kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Rusya'nın Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler hakkında açıklamalarda bulundu.

Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Türkiye ziyareti sonrasında Azov komutanlarıyla birlikte ülkesine geri dönmesi ve Türkiye'nin Ukrayna'da İHA üretme planlarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken şunları söyledi: "Türkiye çağdaş bir devlet olarak Ukrayna dahil her ülke ile ilişkilerini geliştirme hakkına sahip. Ancak biz Türkiye'nin ortağı olarak, bu ilişkinin bizi hedef almamasını umuyoruz."

Azov alayında görevli beş komutan, Rusya tarafından Mayıs 2022'de ele geçirilen Mariupol kentinde esir alınmıştı. Bu komutanlar, geçen Eylül ayında Rusya ile yapılan esir takasında serbest bırakılıp Türkiye'ye getirilen askerler arasındaydı. Anlaşma, komutanların savaş sona erene kadar Türkiye'de kalmasını öngörüyordu. Ancak Zelenskiy'nin Türkiye ziyareti sonrasında komutanlarla birlikte Ukrayna'ya dönmesi Rusya'nın tepkisine neden oldu ve anlaşmanın ihlal edildiği iddiası ortaya atıldı.

Peskov, Azov komutanları meselesinin Türkiye'nin gaz üssü olma projesini nasıl etkileyeceği konusunda bir soruya cevap verirken, bu iki konunun birbiriyle ilişkisiz olduğunu belirtti.

Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerini "oldukça yakın, gelişmiş ve çok yönlü" olarak tanımlayan Peskov, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı fayda sağladığına vurgu yaptı, ancak bazı konularda görüş ayrılıkları olduğunu da sözlerine ekledi.

Peskov, Türkiye ile ilişkileri sürdürmek istediklerini belirterek, "Bu ilişkiler gerçekten çok yönlü. Ticaret ve ekonomik işbirliği gibi alanlarda karşılıklı fayda sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

 

Rusya Kremlin Ukrayna Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov