Rusya, Türkiye'nin Kontrolündeki Fırat Kalkanı Bölgesi'ne Saldırdı

TAKİP ET

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Rusya, Türkiye'nin Suriye'de kontrol ettiği Fırat Kalkanı Bölgesi'ne balistik füzelerle saldırdı.

Rusya Federasyonu, Türk kontrolündeki Fırat Kalkanı'na balistik füzelerle saldırdı. Olaya ilişkin ilk görüntüler...

Akdeniz'deki Rus gemileri, balistik füzelerle Türkiye’nin kontrol ettiği Fırat Kalkanı'nda Cerablus'un Hamran ilçesindeki petrol arıtım tesislerini vurdu. Buradaki çok sayıda tankerin yanması sonucu şiddetli patlamalar meydana geldi. Hamran’daki saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi ise yaralandı. Ayrıca Suriye Diktatörü Esed'in kontrolündeki Şeale ve Kuveyris askerî üslerinden ateşlenen füzelerle Bab’ın kuzeyindeki Terhin kasabasında bulunan benzin istasyonu hedef alındı. Terhin'deki saldırı sonucunda can kaybına ilişkin henüz bilgi alınamadı. 

TSK KARŞILIK VERDİ

Atılan füzelerin ardından cevap olarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye Milli Ordusu (SMO); Şeyh İsa, Deyrül Cemal (Deir Jmal/Dayr Jamal), Tel Rıfat, Kafr Naya, Halisa, Al Maqid ve Al Sadd’ı roket ve top atışlarıyla vurmaya başladı.

Olay yerine çok sayıda itfaiye aracı sevk edildi. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor. Yaralılar Türkiye tarafından bölgeye inşa edilen Cerablus ve Bab hastanelerine kaldırıldı. Gaziantep’ten de çok sayıda ambulans Karkamış sınır kapısından Fırat Kalkanı'na girdi. 

SURİYE'NİN KUZEYİNDE HAREKETLİLİK

Öte yandan TSK’ya ait bir konvoy an itibarıyla İdlib’e giriş yaptı. Bölgeden gelen son bilgilere göre Rus uçakları, Bab kentinin Terhin kasabası çevresinde alçak uçuşlar yapmaya başladı. Terhin’e atılan 3 füzenin Toçka türü Rus füzeleri olduğu tespit edildi. Bölgede yoğun bir hareketlilik var.

SMO'dan Açıklama Geldi

SMO'dan gelen ilk açıklamalara göre Sözcü Binbaşı Yusuf Hamud, "El Bab’daki benzin istasyonlarına isabet eden füzeler Halep/Kuveyris ve Lazkiye’deki Himeymim üslerinden ateşlendi." dedi.

SMO 3. Kolordu Komutanı Ahmed Nur ise "El Bab'ın doğusundaki Hamran köyünde bulunan akaryakıt istasyonuna 3 balistik füze isabet etti. Bu saldırıyı Rusya’nın düzenlediğini değerlendiriyoruz."  ifadelerini kullandı.

Rusya, bundan bir yıl önce İdlib'teki hava saldırısında da 34 Türk askerini şehit etmişti.

 

Rusya Fırat Kalkanı Rusya saldırı Cerablus TSK Suriye Milli Ordusu Himeymim Rusya askeri üssü Suriye