Rusya, Türkiye'ye Uçuş Yasağını Haziran Sonuna Dek Uzattı

TAKİP ET

Türkiye'ye uçuşları 45 gün süreyle durduran Rusya, uçuş yasağını Haziran'ın sonuna dek uzattı. Ayrıca Ruslar, uçuşların başlatılması için Türkiye'deki turizm merkezlerini denetlemeyi şart koştu.

Rusya, artan vaka sayılarını gerekçe göstererek Türkiye’ye uçuşları 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar sınırlandırmıştı. Gazeteci İbrahim Haskoloğlu'nun Rusça yayın yapan RIA haber ajansına dayandırdığı gelişmeye göre Rusya, Türkiye'ye hâlihazırda uyguladığı uçuş yasağını Haziran'ın sonuna dek uzattı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugün, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte Rusya'da yaptığı bir dizi görüşmenin ardından Rusya'dan Türkiye'ye uçuşlar için bir takvim belirlendiğini açıklamıştı. Söz konusu takvime ilişkin ayrıntılı bir bilgi paylaşmayan Kalın, turizm sektörünün canlanması yönünde belirsiz bir ümit vadetmişti. Rus tarafının yaptığı açıklamayla Kalın'ın niçin ayrıntı vermediği ortaya çıktı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, iki ülkenin karşılıklı turist ziyaretlerinin koşullarına ilişkin eylem planı geliştireceğini bildirdi. Golikova, Türk heyetiyle başkent Moskova'da yaptıkları görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Turizm Kapitülasyonu: Ruslar Denetleyecek

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) ve ilgili Türk kurumları arasında Çin virüsü salgınının seyrine ilişkin istişarelerin yapılacağını belirten Golikova, Rus heyetinin, iki ülke arasında uçuşların açılmasına için durumu değerlendirmek üzere Türkiye'deki turizm merkezlerini, aldıkları güvenlik önlemleri bakımından denetleyeceği bilgisini paylaştı.

Golikova, "Turistlerin karşılıklı ziyaretlerinin koşullarına ilişkin bir eylem planının geliştirilmesi konusunda anlaştık. Bu karar, Türkiye'deki turizm merkezlerindeki Rus turistlerin korunmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın geliştirdiği Çin virüsü aşısı Sputnik V'nin Türkiye'de üretiminin organizasyonu konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını vurgulayan Golikova, Türkiye'ye "Kovid-19'suz Seyahat" dijital programına katılmayı teklif ettiklerini de aktardı.

Söz konusu programın, Avrasya Ekonomik Birliği'nde (AEB) geliştirildiğine dikkat çeken Golikova, bu programda yer alan ülke vatandaşlarının bir cep telefonu uygulamasını kullanarak Rusya'ya daha kolay giriş yapabildiğini ifade etti.

Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Zarina Doguzova da Türk tarafıyla temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını ve Türkiye'ye heyet göndermeye hazır olduklarını bildirdi.

İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Moskova Rusya Rus aşısı Sputnik V Rusya'dan uçuşlar başladı mı Rusya'dan uçuşlar Turizm Rusya uçuş yasağı bir ay uzatıldı haziran s