Rusya-Ukrayna Gerilimi Tırmanıyor: ABD ve NATO Teyakkuza Geçti

TAKİP ET

Rusya, Ukrayna'ya yönelik işgal tehdidine devam ederken ABD 8500 askerini teyakkuza geçirdi

ABD ordusu, ihtiyaç durumunda Avrupa’da hızla konuşlandırılabilmeleri için 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, 8 bin 500 askerin NATO’dan çağrı gelmesi durumunda ittifakın hızlı müdahale gücüne katılabilmek için teyakkuzda olmaları talimatının verildiğini açıkladı.

irby ayrıca Savunma Bakanı Lloyd Austin’in sayısı henüz bilinmeyen bir grup askere de başka acil durumlara hazırlıklı olmak için talimat verdiğini ifade etti. 


Rusya'nın Gerilimi Azaltmaya Niyeti Yok


Kirby bunun asker konuşlandırma talimatı olmadığının altını çizdi ve ‘‘Şu anda konuşlandırdığımız asker yok’’ ifadelerini kullandı.

Kirby, Rusya’nın askerlerini geri çekerek krizi sonlandırabileceğini ancak bunu yapacak gibi görünmediğini söyledi. Sözcü, "Rusya’nın şu anda gerilimi azaltmaya niyeti olmadığı çok açık" diye konuştu.


NATO Birliklerine Hazırda Bekleme Talimatı Verildi


ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklaması NATO’nun birliklerine hazırda bekleme talimatı vermesi ve Doğu Avrupa’ya ek gemi ve savaş uçağı gönderme kararının ardından geldi. Rusya kararın ardından NATO’yu Ukrayna konusunda yaşanan gerilimi arttırmakla suçlamıştı.

NATO'nun Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya’da konuşlu; tanklar, hava savunma sistemleri, istihbarat ve gözlem sistemleriyle desteklenen 4 bin çokuluslu askeri bulunuyor.

rusya ukrayna nato abd abd askerleri teyakkuz