Rusya, Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ni Havaya Uçurmayı Planlıyor

TAKİP ET

Ukrayna askerî istihbarat şefi Kyrylo Budanov, Rusya'nın Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ni havaya uçurmayı planladığını açıkladı.

Ukrayna askerî istihbarat şefi Kyrylo Budanov, Rusya'nın Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ni havaya uçurmayı planladığını açıkladı.

Ukrayna askerî istihbaratının Kiev'deki yerleşkesinde dün (23 Haziran) İngiliz New Statesman gazetesinden Bruno Maçães ile yaptığı röportajda Budanov, Rusya'nın Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırı hazırlıklarını bitirdiği konusunda uyardı.

Budanov'a göre, tesisin soğutma havuzu Rus birlikleri tarafından çıkarıldı. Nükleer reaktörler soğutma olmadan on saat ile iki hafta arasındaki bir sürede eriyebilir. Rusya'nın tesise giden güç besleme hatlarındaki voltajı yükselterek bu sürenin sonunda bir nükleer kazaya yol açabileceğini düşünen Budanov, "Rusya, felaketi hızlandırmak için teknik araçlar kullanılabilir" diye ekledi.

Ukrayna askerî istihbaratı, Rus birliklerinin patlayıcı yüklü araçları altı güç ünitesinden dördüne yanaştırdığını da tespit etti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun 15 Haziran'daki ziyareti sırasında bu birimlere erişim izni verilip verilmediği net değil.

Üç gün önce, 22 Haziran'da, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Zaporijya'ya her an bir saldırı olabileceğini belirten endişe verici bir duyuru yaptı. Zelenski'yi destekleyen Budanov "Durum hiç bu kadar ciddi olmamıştı” dedi.

Rusya'nın planının tamamen hazır hâlde olduğunu ve onaylandığını öne süren Budanov, felaketin yalnızca bir "emir" uzaklıkta olduğunu söyledi.

Kyrylo Budanov Volodomir Zelenski Ukrayna Zaporijya zaporijya nükleer santrali