Rusya'yı Protesto Eden Ukraynalı Sporcunun Diskalifiye Cezası Kaldırıldı

TAKİP ET

Protesto amaçlı olarak Rus rakibi Anna Smirnova ile tokalaşmayan Ukraynalı sporcu Olga Harlan'ın diskalifiye cezası Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kaldırıldı.

İşgalci Rusya'yı protesto etmek amaçlı olarak Rus rakibi Anna Smirnova'nın elini sıkmayan eskrim sporcusu Ukraynalı Olga Harlan'ın diskalifye cezası Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kaldırıldı.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen 2023 Dünya Eskrim Şampiyonası'nda Rusya ile karşılaşmaya çıkan Ukrayna maçı 15-7 galibiyetle sonuçlandı. Ukraynalı sporcu Olga Harlan maçın sonunda tebrik etmek için elini uzatan Rus sporcu Anna Smirnova ile tokalaşmadı. Ukrayna'daki işgalci Rus saldırılarını protesto eden eskrimci Harlan 50 dakika boyunca pistte kaldı. Maçın kurallarının değişmesi gerektiğini ve "barış" dayatmasının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Harlan daha sonra diskalifiye edildi.

'Size Tam Desteğimi İfade Etmek İstiyorum'

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Harlan'a yönelik yaptırımı askıya aldığını duyurdu. Ayrıca 2024 yılında oynanacak Paris Olimpiyatları'nda Harlan'ın yarışacağı belirtildi. IOC Başkanı Thomas Bach, Harlan'a yazdığı davet mektubunda benzersiz bir istisna yapmak istediğini söyledi. Bach mektubunda, "Bir eskrimci olarak, şu anda nasıl hissettiğini hayal etmememek imkansız. Ülkenize karşı savaş, Ukrayna'daki insanların çektiği acılar... Tüm bunlar bir duygu ve hisler treni. Bu inanılmaz derecede zor durumu nasıl idare ettiğiniz takdire şayan ve size tam desteğimi ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

'Size Ek Bir Kota Yeri Tahsis Edecek'

Bach, "Benzersiz durumunuz göz önüne alındığında, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, kalan sürede kalifiye olamamanız durumunda, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için size ek bir kota yeri tahsis edecek. Bu benzersiz istisnayı, devam eden prosedürler hiçbir durumda diskalifiye olmanız nedeniyle kaçırdığınız kalifikasyon puanlarını telafi etmeyeceği için de yapıyoruz" bilgisini paylaştı. 

'Hakikat ve Haysiyet'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba söz konusu kararla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna'nın eskrim yıldızı Olga Harlan'ın haksız yere diskalifiye edilmesinin geri alınması ve olimpiyatlar da dahil olmak üzere rekabet etme hakkının iade edilmesinden dolayı tebrik ediyoruz. Hakikat ve haysiyet, hepimiz onlar için ayağa kalktığımızda ve tek vücut olarak savaştığımızda galip gelir. Şimdi yeni zaferlere, kahramanımız!" ifadelerini kullandı.

 

rusya ukrayna diskalifye eskrim eskrim şampiyonası