Rusya Yine Hastane Bombaladı

TAKİP ET

Bu sabah erken saatlerde Suriye'nin Hama kenti yakınlarındaki Kafr Zita beldesinde bir hastane Rus kuvvetleri tarafından yok edildi.

Suriye'nin en büyük dördüncü şehri Hama'nın kırk kilometre kuzeybatısında bulunan Kafr Zita kenti Rejim'in ve Rusya'nın yıllardır süren bombardımanından dolayı harabeye dönmüş durumda.

Hastane, 2015'te şehirdeki merkezi hastane yok edildikten sonra sağlık hizmetlerinin sürdürülebilmesi amacıyla ve hava bombardımanından korunabilmek umuduyla bir dağın yirmi metre derinlikte oyulmasıyla yapılmıştı. Hastane, Rus kuvvetlerinin bu sabah erken saatlerde yaptığı bombardıman sonucu yok edildi.

Rus medyası "bombardımanın, hastanenin teröristler tarafından kullanılmasının önlenmesi amacıyla" yapıldığını açıklasa da Suriye İnsan Hakları Ağı gibi insan hakları örgütlerine göre saldırı,  hastanenin daha evvel yapılan saldırıların tüm izlerini yok edecek şekilde ortadan kaldırılmasına yönelik bir girişim.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR)'nin açıklamasında "Rus hükümeti, bu hastaneye yönelik daha evvel yaptığı barbarca saldırılarının yol açtığı yıkım ve ölümlerin izlerini ve kanıtlarını silmeye çalışıyor." denildi. 

Tam 400 Hastane Bombalandı

Lâkin Kafr Zita'daki bu "Mağara Hastanesi" on yıldır devam eden iç savaşta saldırıya uğrayan ilk hastane değil. Berlin merkezli insan hakları örgütü Suriye Arşivi'ne göre geride bıraktığımız on yılda hastaneler tam dört yüz defa saldırıya uğradı.

Arşiv'in salı günü yayınladığı verilere göre belgelenmiş saldırıların yüzde doksanı kasıtlı olarak belirli bir hedefe yönelik gerçekleştirilmiş. Ayrıca sağlık tesislerine yönelik bu saldırılar Rus kuvvetleri ve Esat Rejimi'nin isyancıların elindeki bölgelere yönelik savaş stratejisi içinde önemli bir yer tutuyor.  

Suriye Arşivi'nin kurucusu ve yöneticisi olan Hadi al Khatib'e göre "Bu veriler hastanelere yönelik kasıtlı bir saldırı stratejisi güdüldüğünü ispatlaması açısından ziyadesiyle önemli".

 

Rusya Suriye Hastane Cinayet Katliam ölüm mağara hastanesi Hama kenti Kafr Zita Suriye Arşivi Suriye İnsan Hakları Ağı SNHR