Rusya'da Ölen Türk İşçi İçin ''Kalp Krizi Geçirdi'' Yalanı

TAKİP ET

Rusya'da çalışan Ayhan Attar'ın ölümüyle ilgili şüpheli ifadeler veren Rus yetkililerden şikayetçi olan Attar'ın oğlu hukuk mücadelesi başlattı.

Rusya’nın Amur bölgesindeki bir şantiyede çalışan Ayhan Attar, 20 Temmuz 2020’de hayatını kaybetti. Attar'ın ölümünün ardından ailesine ulaşan Rus yetkililer, Attar'ın kalp krizi geçirdiği için vefat ettiğini söyledi. Attar'ın Mersin'de yaşayan ailesi yetkililere tekrar ulaşmak istediğinde bu kez 'zatürreden öldü' yanıtını aldı. 

Yetkililerin çelişkili ifadelerinden şüphelenen  Attar’ın oğlu, stajyer avukat Onur Mennan Attar,  Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, babasının ölümünün şüpheli olduğunu ileri sürdü. Soruşturma kapsamında, 10 gün sonra Adana’ya getirilen Ayhan Attar’ın cansız bedenine ikinci kez otopsi yapıldı. Ancak üzerinden zaman geçmesi ve  Rusya’da otopsi ile cenaze nakli sırasında yoğun şekilde kimyasal madde kullanılması sebebiyle Attar'ın kesin ölüm nedeni belirlenemedi. 

Savcılık, rapor doğrultusunda takipsizlik kararı verdi. Babasının Covid-19’dan hayatını kaybettiğini ve şirketin salgına karşı gerekli önemleri almadığını savunan Attar, sulh ceza hakimliğine itirazda bulunurken, bu itiraz da reddedildi.

Şirkette Koronavirüs Kaynaklı Ölümler Yaşandı

Onur Mennan Attar, “Babamın cenazesini olaydan 10 gün sonra Adana Havaalanından aldık. Cenaze gelmeden savcılığa başvurarak ölümün şüpheli olduğunu, ölüm nedeninin tespit edilmesini talep ettim. Bazı zorluklara rağmen Adana Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma neticesinde yeniden otopsi yapıldı. Aylar sonra çıkan otopsi raporunda Rusya’daki otopsi ve cenaze nakli sırasında yoğun şekilde kimyasal madde kullanılması nedeniyle kesin ölüm nedeninin tespit edilemeyeceği belirtildi. Bu raporun üzerine savcı takipsizlik kararı verdi” dedi.

Babasıyla aynı şantiyede çalışan kişilerin koronavirüse yakalandığını ve iş yerinde koronavirüslü kişiler için yeterli önlem alınmadığını söyleyen Attar, “Biz babamın kalp krizi mi zatürre mi yoksa koronavirüsten mi öldüğünü ayrıca ölümüyle ilgili ihmal varsa sorumluların ortaya çıkarılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Avukat Çağrı Ayhan Şenel de “Ölümle ilgili öncelikle kalp krizi daha sonra zatürre, denilerek çelişkili ifadelerle bu dosya sürüncemede bırakılıyor. Bu da işçinin ailesinin yasal haklarını almasını etkiliyor. Savcılıktan verilen takipsizlik kararına karşı sulh ceza hakimliğine itirazımızı sunduk. Bu itirazımız da reddedildi. Bu ret kararına karşılık Anayasa Mahkemesine başvurarak, yasal haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Kesin ölüm nedeninin ortaya çıkması ve ailenin yasal haklarını alması için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

ayhan attar rusya amur şantiye kalp krizi zatürre covid-19 koronavirüs