Rusya'dan ABD Yaptırımlarına Karşı Türkiye ile İşbirliği Çağrısı

TAKİP ET

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından, ABD'nin Türkiye'ye karşı yaptırım uygulama kararına istinaden, "hukuksuz yaptırımlara karşı Ankara ile askeri-teknik iş birliğini sürdüreceklerini" söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8. Ortak Strateji Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak üzere gittiği Rusya’da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü.

Lavrov görüşmenin ardından yaptığı açıklamasında, ABD’nin Türkiye’ye karşı yaptırım uygulama kararına istinaden, "hukuksuz yaptırımlara karşın Ankara ile askeri-teknik birliğini sürdüreceklerini" söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD’nin CAATSA yaptırımlarıyla ilgili olarak, "Bu yaptırım bizim egemenlik haklarımıza saldırıdır. Yaptırımlarla geri adım atmayacağımızı herkes bilir" dedi. 

Çavuşoğlu, Rusya ziyaretinin asıl sebebi olarak duyulan aşı meselesi hakkında, "Sayın Putin, Sputnik-V ile ilgili Cumhurbaşkanımıza telefonda bir teklifte bulununca, hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanı'mıza talimat verdiler. Onun neticesinde kurumlarımız arasında mutabakat zaptı imzalandı" dedi. Bakan Çavuşoğlu, "Bu işbirliğinin amacı sadece aşı tedariği değil, ortak aşı üretimidir. Türkiye'de de bu aşının üretilmesidir. Ve bu hedefe doğru ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ayrıca, "Domates başta olmak üzere diğer ürünlerde engelleri, tarifeleri kaldırmamız lazım. Ticareti kolaylaştırmamız lazım.

Rusya vatandaşları ülkemize vizesiz gelebiliyorlar. Ama Türk vatandaşları için de vizelerin kaldırılması gerektiğini bugün tekrar vurguladık" dedi.

Türkiye'nin Libya desteği hakkında konuşan Çavuşoğlu, "Başka bir ülkenin veya herhangi bir kişinin buna Hafter dahil, 'Türkiye ayrılsın' deme hakkı yoktur" dedi.

mevlüt çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığı Rusya Dışişleri Bakanlığı Rusya Dışişleri Bakanı Rusya Dışişleri Bakanı lavrov aşı caatsa iş birliği işbirliği yaptırım ortaklık