Rusya'dan Türkiye'ye ''Kırım'' Tehdidi

TAKİP ET

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türk hükümetinin Kırım'daki azınlıkların haklarıyla ilgilenmesine devam etmesi durumunda Rusya'nın da Türkiye'deki azınlıklarla ilgileneceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında Kırım Tatar sürgününün 77. yıl dönümünde Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayı hedef aldı. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç'in "1944 yılının 18 Mayıs gecesi, 250 bin Kırım Tatar Türkü soydaşımız insanlık dışı koşullarda sürgün edilerek anavatanlarından koparılmışlardır. Bu elim hadisede Kırım Tatar Türklerinin büyük kısmı hayatlarını kaybederken, sağ kalanlar anavatan hasretiyle yaşamaya mecbur bırakılmışlardır. Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasadışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir.

21 Mayıs’ı ise Çarlık Rusyası’nın işgalinde öz yurtlarını terketmek zorunda kalarak Anadolu’ya sığınan Kafkas halklarının büyük kayıplar verdikleri, ortak hafızalarımızda bugün de yaşattığımız bir trajedi olan “Çerkes Sürgünü”nün 157. yıldönümü olarak anmaktayız. Kırım Tatar Türkleri ve kardeş Kafkas halklarının acılarını paylaşıyor, sürgünlerde hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyor ve aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz" açıklamalarını hedef alan Zaharova, tehditkâr konuşmalarıyla dikkat çekti. 

''Kırımlılar Etnik Gruplar ve Farklı Mezhepler Arasındaki İlişkilerden Memnun''

Zaharova, "2014 yılına kadar uluslararası kuruluşların Kırım Tatarlarının etnik ve kültürel haklarının uygulanması konusunda Ukrayna'ya yönelttiği çok sayıdaki şikayeti ısrarla görmezden Türk hükümetinin günümüzde Kırım Tatarlarının durumu hakkında endişe duyduğunu göstermesi, bunun konjonktürel nitelik taşıdığını doğruluyor. Nitekim sosyolojik araştırmaların sonuçlarına göre 2020'de Kırımlıların yüzde 96'sı etnik gruplar ve farklı mezhepler arasındaki ilişkilerin 'iyi niyetli' olduğunu belirtti.

Türkiye'de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar var. Ankara'yla etkileşim kurabileceğimiz ve ortak çabalar sergileyebileceğimiz çok sayıda konu, sorun ve alan mevcut. Bu tür etkileşimde deneyim sahibiyiz, gelin bunu kullanalım ve bu tür şeylerle uğraşmayalım" dedi.

''Türk Siyasetçilerin Etnik Faktörü Jeopolitik Oyun Aracı Olarak Kullanmaktan Vazgeçmesi Gerekiyor''

Ankara'nın bu tür söylemlere devam etmesi halinde Rusya'nın da Türkiye'deki azınlık sorunuyla ilgileneceğini belirten Zaharova, "Biz bunu yapmak istemiyoruz, bu nedenle Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bizi duyacağını umuyorum. Türk siyasetçilerin, etnik faktörü, en başta etnik grupların çıkarlarına darbe vuran jeopolitik oyun aracı olarak kullanmaktan vazgeçme zamanı çoktan geldi" ifadelerini kullandı.

 

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova kırım türkiye etnik grup azınlık sürgün işgal