"Rusya'nın Tüm Askerlerini Kırım'dan Çekmesi" Kararı BM'de Onaylandı

TAKİP ET

BM Genel Kurulu, Rusya'nın askeri güçlerini Kırım'dan bir an önce çekmesi ve 'Ukrayna'nın topraklarındaki geçici işgaline gecikmeden son vermesi' çağrısında bulunan kararı kabul etti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Rusya'nın tüm askeri güçlerini Kırım'dan bir an önce çekmesi ve 'Ukrayna topraklarında geçici işgaline gecikmeden son vermesi' çağrısında bulunan karar onaylandı.

17'ye karşı 63 kabul oyuyla onaylanan kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

193 üyeli BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada bağlayıcılığı olmayan söz konusu karar için 62 üye ise çekimser kaldı.

Kırım ve Akyar (Sivastopol) şehrinin Rusya tarafından işgalinin kınandığı kararda, 'ilhakın tanınmadığı' teyit edilirken "Kırım'ın zorla ele geçirilmesinin yasa dışı ve uluslararası hukukun ihlali olduğu" ifade edildi. 

Ayrıca kararda, BM üyelerine ve uluslararası örgütlere, "BM ile iş birliği yapması ve mümkün olan en kısa sürede Rusya'nın Kırım'ı işgaline son verme çabalarını desteklemesi" çağrısı yapıldı.

Genel Kurul, "Kırım'ın Rusya tarafından gittikçe artan biçimde askerileştirilmesinden" ve "nükleer kapasiteye sahip uçak, füze, silah cephane ve askeri personel dahil gelişmiş silah sistemlerinin Ukrayna topraklarına transferinden derin endişe duyulduğunu" bildirdi.

bm genel kurulu rusya işgali kırım sivastapol rus işgali bağlayıcılığı olmayan bm kararı bm genel kurul kararı rusyanın kırımı işgali ukrayna dünyadan haberler türk dünyası haberleri