Rüya Bitti

TAKİP ET

9 Ekim Çarşamba günü 16

9 Ekim Çarşamba günü 16.00 itibariyle başlayan, YPG’nin Suriye içinde tamamen temizlenip, olası bir terör devletinin önüne geçileceği tahmin edilen ve ülkemizin her kesiminin TSK'nın arkasında birleşerek desteklediği Barış Pınarı Harekatımız, bugün CB Erdoğan'ın, dün "Ben gelen heyetle falan görüşmem, ben direkt Trump ile görüşürüm" diyerek görüşmeyeceğini beyan ettiği heyetle toplantı yapmasının ardından durdu.

ABD Başkanı Trump tarafından Türkiye'ye gönderilen heyet, dün bir dizi görüşmesinin ardından, bugün akşam saatlerinde CB Erdoğan ile görüştü. Erdoğan ve Pence başkanlığında başlayan toplantı 4 saat 20 dakika sürdü. Görüşmenin ardından ABD heyetine liderlik eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ankara ABD Büyükelçiliği'nde, ABD Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo ile ortak basın açıklaması düzenledi.

120 Saatlik Ara

Pence: "Türkiye ve ABD, Suriye konusunda anlaşmaya vardı. Türkiye, harekata 120 saatlik ara verecek" dedi. Suriye'nin kuzeydoğusunda DAEŞ'in yok edilmesine karşı Türkiye ve ABD'nin ortak fikir birliğine vardığını ve bunu beraber gerçekleştireceğini ifade etti.

120 saatlik sürenin YPG'nin,Türkiye'nin bahsettiği güvenli bölgeden çıkarılması için kararlaştırıldığını belirten Pence, "ABD olarak bunun garantisi verdik ve çekilme başlamış durumda" dedi.

Ekonomik yaptırımlar hakkında da konuşan Pence, "Söz konusu sürede yeni yaptırımlar olmayacak ve kalıcı ateşkes sağlandığında varolan yaptırımlar kaldırılacak" dedi.

Dostluk Sayesinde Aşabildik

Pence, ABD ve Türkiye arasında Suriye konusunda oluşan kriz, iki ülkenin eskiden beri müttefik oluşu ve Erdoğan ile Trump'ın dostluğu sayesinde daha büyük bir krize yol açmadan çözüldüğünü ifade etti.

Sözlerine devam eden Pence, Türkiye'nin tanıdığı 120 saatlik süre zarfında YPG'yi söz konusu bölgeden tamamen çıkarmayı amaçladıklarını ve bölge boşaltıldıktan sonra operasyonun biteceğini söyledi. ABD'nin ise YPG'yle temasta olduğunu ve YPG/PKK'nın sınırın 20 mil(32km) güneyine çekileceğini ifade etti. Ayrıca 20 mil sınırları içinde bulunan Ayn-el-Arap'a askeri müdahelede bulunulmayacağını açıkladı.

Trump ve Erdoğan uzlaşmasıyla, DAEŞ'e karşı da birlikte operasyon düzenleneceğini ve bu iş birliğinin DAEŞ'in kontrolünde olan bölgelerin temizlenmesi ve DAEŞ yüzünden yerlerinden edilen halkın tekrar geri kazandırılması konusunu da içerdiğini ifade etti.

Anlaşmayı Harekete Geçirmek İçin Çalışacağız

"Türkiye'nin gerçekten sınırında güvenlik zaafı vardı. Her zaman,oluşacak güvenli bölgeyi destekledik fakat askeri operasyonu hiçbir zaman uygun görmedik" diye sözlerine devam eden Pence, "Başkan Trump, beni acilen Türkiye'ye gidip ateşkesi sağlamam için gönderdi, bu anlaşma da Trump'ın durduğu güçlü duruş sayesinde gerçekleşti" dedi.

Pence: “Bu süre zarfında bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Anlaşmanın sağlanması için de çalışacağız. 120 saatin sonunda YPG bölgeden çekilecek ve operasyon bitecek. Bu süre zarfından sonra ise bölgede Türkiye ile beraber çalışmaya devam edeceğiz. ABD askeri olmasa da bölge halklarının diplomatik ve politik haklarını korumak için bölgede olacak.” dedi.

Açıklamalara devam eden Pence, Bu anlaşmayı kararlaştırırken Türk ve Kürt halkının refahını ve de Türkiye ve ABD'nin çıkarları gözetilerek oluşturulduğunu ifade etti.