S-400'ler Yarın Sinop'ta Teste Çıkıyor

TAKİP ET

Türkiye, birkaç gün evvel Suriye sınırından Sinop'a konumlandırdığı S-400'leri test edecek.

Türkiye, uzun süredir ABD ile gerilime neden olan S-400 hava savunma sistemleri ile füze denemesi yapacak. Reuters'in iddiasına göre Türkiye'nin Karadeniz'in Sinop tarafında Navtex ilan etmesi ve Sinop hava sahasının 16-17 Ekim tarihlerinde atış eğitimi için kapalı olacağını duyurması S-400 savunma sistemini test edeceği söylentilerini kuvvetlendirdi. Türkiye, ayrıca yayımladığı NOTAM (Havacılara Bilgi Notu) ile Sinop hava sahasının atış eğitimi için 16-17 Ekim arası trafiğe kapalı olacağı konusunda da bilgilendirmede bulundu.

Tüm bu gelişmelerin ışığında Türkiye'nin S-400 füzelerini yarın Sinop'ta yaklaşık 6 saat sürecek radar testine sokacağı belirtildi. 

Türkiye, 2017 yılında Rusya ile S-400 anlaşmasını imzalamış ve 2,5 milyar dolar değerindeki ilk parti (dört füze bataryası) geçen yıl Türkiye'ye ulaşmıştı. Daha önce radar testleri yapılan füzelerin atış testleri bir ilk olacak. Washington yönetimi, geçen yıl S-400 krizine, Türkiye'yi F-35 jet programından çıkararak tepki göstermiş ve yaptırım tehdidinde bulunmuştu. Reuters'a göre, geçen hafta, S-400'lerin Ankara yakınlarından, canlı-ateş tatbikatı için Sinop'a çekilmesi Türkiye-NATO gerilimini yeni bir safhaya taşıyabiliir.

Geçen hafta S-400'lerin nakil videolarının ortaya çıkması sonrası iki ABD senatörü Trump yönetimine, Türkiye'ye yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

s400 Rusya ABD Türkiye