S&P Türkiye'nin Kredi Notunu Durağandan Pozitife Revize Etti

TAKİP ET

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu ''B'' olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etti.

Türkiye’de ikiz açığın düştüğü belirtilerek ''2023 sonunda bütçe açığı/GSYH oranının yüzde 4,3’lük hedefin altında olacağını, cari açığın ithalatın yılın son 4 ayda sert düşeceği beklentisiyle kademeli olarak daralacağını öngörüyoruz'' değerlendirmesi yapıldı. 

Merkez Bankası’nın Haziran ayından beri politika faizini yüzde 31,5 oranında artırdığı, bu durumun da yurt içi tasarruflarda dolarizasyonu azalttığı ifade edildi. Merkez Bankası’nın sıkı duruşunun manşet enflasyonda stabilizasyona neden olduğu ancak hala yüksek olduğu da belirtildi.

Kararın ardından Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 122,89 puan artışla ve yüzde 1,55 değer kazanarak 8.071,48 puana yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili bir açıklama yaparak, ''Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Programımıza güven artıyor. Sabır ve kararlılıkla programı uygulamaya devam edeceğiz. Fiyat istikrarını, cari açıkta kalıcı düşüşü, mali disiplini ve rezerv birikimini sağlayarak, ülkemizi sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına ulaştıracağız.'' ifadelerini kullandı.

 

S-P kredi notu Türkiye