Saadet Partisi'nden TBMM'de 'Uygur Dostluk Grubu' Kurulsun Teklifi

TAKİP ET

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da gerçekleştirilen soykırım, iktidarın bütün engelleme çabalarına rağmen gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bugün TBMM'de hem Saadet Partili hem İYİ Partili vekiller tarafından konu, bir kez daha gündeme getirildi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Çin işgali altında olan ve bir soykırımın gerçekleştiği Doğu Türkistan için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ne dikkat çeken bir teklif sundu.

Aynı zamanda Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı olan Karaduman, Meclis bünyesinde acilen 'Uygur Dostluk Grubu' oluşturulmasını önerdi.

Özellikle kamp mağdurlarına randevu dahi vermeyen Cumhur İttifakı çatısı altındaki partiler, AKP ve MHP'nin öneriye nasıl yaklaşacağı merak konusu.

İYİ Parti'den Kamp Mağdurlarına Destek Açıklaması

AKP hükumetinin talimatıyla hareket eden emniyet güçleri tarafından Ankara'daki Çin Büyükelçiliği önünde Millet Nöbetini devam ettirmeleri engellenen kamp mağdurlarına ve Doğu Türkistan davasına bir destek de İYİ Parti'den geldi. Polis, Doğu Türkistan Türklerinin kaldıkları adresleri abluka altına almadan ve nöbete zorla son vermeden önce Çin Büyükelçiliği önüne bir heyet göndererek destek de veren İYİ Parti'den Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, TBMM Genel Kurulu'na konuya dair gerçekleştirdiği bir konuşmayla hitap etti.

Türkkan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde 3 Şubat 2021'den bu yana Aile Nöbeti tutan Doğu Türkistanlı soydaşlarımız Pekin yönetimine seslerine duyurmak için mücadelelerine devam ediyor. Çin Büyükelçiliğine gitmek üzere kaldıkları evden çıkmak isteyen Doğu Türkistanlılara polis engel oldu ve Ankara'dan ayrılmalarını istedi. En çok üzüldüğümüz anlardan biri ise yaşanan arbedede polis memurumuzun Uygur Türklerine dönerek 'kabak tadı verdiniz' demesi oldu. Bunu size söyleten eğer Doğu Perinçek ise gerçekten çok vahim bir durum, eğer siz söylüyorsanız bu daha da vahim bir durum.

Sayın Süleyman Soylu, ailelerine ulaşmak gibi masum bir talepte bulunan soydaşlarımıza yapılan bu tutumu müsamahayla karşılamaya devam edecek misiniz?

Bu kardeşlerimiz Türk'tür, bu kardeşlerimiz Müslümandır, kimseye zorluk çıkarmak gibi bir niyetleri yoktur. Soykırıma uğradılar, hala da uğruyorlar. Çin erkekleri Uygur Türkü kadınların evlerine yerleştirilerek tecavüz ettiriliyor, bunları görmezlikten gelmek, insan olmamayı gerektirir. Buna susup sessiz kalmalarını mı bekliyorsunuz?

Uygur Türkleri tarihte de susmadı, bugün de susmayacak.
Uygur Türkleri tarihte de yok olmadılar, bugün de yok olmayacaklar.
İYİ Parti olarak yapılan eylemlere desteğimiz devam edecektir, Doğu Türkistan'ı ve Uygur Türkü soydaşlarımızı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız!"
 

doğu türkistan işgal soykırım saadet partisi abdulkadir karaduman uygur dostluk grubu tbmm iyi parti lütfü türkkan süleyman soylu kamp mağdurları