TBMM'ye Akbelen Yoklaması: İki Yıldır Didinenler, Talana Alkış Tutanlar ve Tek Kelime Etmeyenler

TAKİP ET

Muğla'dan seçilen muhalefet milletvekilleri direnişe iki yıldır ses verirken iktidar kanadındaki istisnasız herkes kulak tıkıyor. Tıpkı iktidar gibi, muhalefete kazık çakmış kimi isimler de talan hakkında tek kelime etmiyor.

Muğla'dan seçilen muhalefet milletvekilleri direnişe iki yıldır ses verirken iktidar kanadındaki istisnasız herkes kulak tıkıyor. Tıpkı iktidar gibi, muhalefete kazık çakmış kimi isimler de talan hakkında tek kelime etmiyor.

Muğla'nın Milas ilçesi sınırlarında kalan Akbelen Ormanı iki yıldan uzun süredir, maden sahasını genişletme gerekçesiyle, Limak Holding tarafından talan ediliyor. Son olarak, bölgedeki yerleşimlerini genişleyen maden sahalarından korumaya çalışan köylülere karşı 24 Temmuz'da polis ve jandarma müdahalesinin başlamasıyla bir anda ülke gündemine oturan konu karşısında TamgaTürk, Türkiye Büyük Millet Meclisinde koltuk sahibi tüm isimleri denetleme görevini üstlendi.

600 milletvekilinin Twitter varlıkları esas alınarak yapılan araştırma, bir Twitter hesabı açma gereği dahi duymayan vekillerden talan karşısında tek kelime etmeyen ancak kendi gündemleri hakkında hiç susmayan çok çeşitli mebus portrelerini ortaya koydu. TBMM'ye Akbelen Yoklaması, sadece TamgaTürk'te.

AKP ve MHP'den hiçbir milletvekili Akbelen'deki vatandaşlara kulak vermezken içlerinden bazıları vekilliğini yaptıkları halka destek olmak şöyle dursun, köstek olmaktan geri kalmadı ve Akbelenlileri bin bir çeşit ithamla karalayarak talana arka çıktı. Bu isimler, "Akbelen" ifadesini sıklıkla "FETÖ, PKK, marjinal, terörist, sözde, Gezi" ve benzeri sözcüklerle bir arada kullandı.

Muğla Milletvekili Ama Çıt Çıkarmıyor

Muğla'nın AKP'li iki milletvekilinden Kadem Mete devekuşu gibi saklanırken Yakup Otgöz'ün konu hakkında söyleyebildiği tek söz de "Orman da bizim, santral de bizim!" oldu.

Mürteciler Sessiz

Seçim zaferlerinden bu yana kendilerini iktidardan ayrı konumlandırmaya gayret eden Yeniden Refah ve HÜDA-PAR'lı milletvekillerinden ise olumlu ya da olumsuz hiçbir açıklama gelmedi. Dokuz mürteci, Akbelen hakkında tek bir söz söylemedi.

Muğla Milletvekili Ama Ülke Gündemine Oturana Kadar Sessiz

Muhalefet kanadına geçtiğimizde ise Muğla'dan milletvekili seçilen tüm isimlerin Akbelen'deki direnişe kulak verdiği ancak bazılarının en az iki yıldır süren direniş hakkında konu ancak ülke gündemine taşındıktan sonra paylaşım yapmaya başladıkları görüldü.

Muğla'dan milletvekili seçilen muhalif isimler; Cumhur UZUN, Gizem ÖZCAN, Süreyya ÖNEŞ DERİCİ, Metin ERGUN ve Selçuk ÖZDAĞ arasından yalnızca -önceki dönemde milletvekili olmamasına rağmen- CHP'li Gizem ÖZCAN ve -önceki dönemde de Muğla Milletvekili olan- İYİ Partili Metin ERGUN iki yıl boyunca Akbelenlilere kulak verdi.

Tüm siyasi ve mesleki hayatı Muğla'da geçen ve önceki dönem Muğla Barosu Başkanı olan CHP'li Cumhur Uzun, 24 Temmuz'daki polis ve jandarma müdahalesiyle ülke gündemine oturana kadar Akbelen hakkında Twitter'da herhangi bir paylaşımda bulunmadı.

Önceki dönemde milletvekili olmayan Gelecek Partili Selçuk ÖZDAĞ iki yıl önce Akbelen hakkında bir paylaşımda bulunsa da uzunca süre bunun ötesine geçmedi ve yine önceki dönemde milletvekili olmayan CHP'li Süreyya ÖNEŞ DERİCİ gibi son günlerde konu hakkında sık paylaşımlarda bulunmaya başladı.

Bölgedeki muhalif isimlerin karnesi böyleydi ancak yalnızca seçildikleri bölgenin değil tüm Türk Milleti'nin vekilleri olarak TBMM'deki koltuklarında oturan diğer isimler de araştırmaya değerdi.

Kürtçü YSP-HDP-DBP Kadar Olamayan Milliyetçiler

Buna göre öne çıkan muhalif siyasi partiler arasında Akbelen'e gösterilen en yüksek duyarlılık sırasıyla CHP, Kürtçü YSP-HDP-DBP ve Gelecek Partisi kanatlarında görüldü.

CHP kanadından gelen tepkilerin önemli bir kısmı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuya dair söylediklerinin #KılıçdaroğluNeSöyledi etiketiyle eş zamanlı olarak paylaşıldığı emeksiz tepkilerden ibaret olduğu ve Kürtçü YSP-HDP-DBP kanadından gelen tepkilerin önemli bir kısmının da "Batı illerinden olsa da talan edilmesi hoş değildir" ana fikirli çirkin tepkiler olduğu görüldü.

Yine de, öyle ya da böyle, bu iki kanattan tepkiler ortaya konulurken İYİ Parti kanadındaki 44 milletvekilinin yarısı dahi Akbelen'e kulak vermedi. İYİ Parti, Türk Milleti'nin haklı direnişlerini yeterince sahiplenmeyerek YSP-HDP-DBP kanadının onları Kürtçü maksatlarına alet etmesine engel olmadı.

CHP'ye Kazık Çakanlar Sessiz

Araştırmanın en ilginç sonucu Cumhuriyet Halk Partisine kazık çakmış isimlerin Akbelen hakkında tek kelime etmeyişleri oldu. Koltuklarından yedi dönemdir ayrılmayan Faik ÖZTRAK ve Engin ALTAY, altı dönemdir ayrılmayan Yaşar TÜZÜN, beş dönemdir ayrılmayan Bülent Tezcan ve Tekin BİNGÖL, dört dönemdir ayrılmayan Enis BERBEROĞLU, Barış KARADENİZ ve Vecdi GÜNDOĞDU; Akbelen hakkında tek kelime etmedi.

Aynı dönemde, Kürtçü terör örgütü PKK'nın elebaşı Öcalan'ı öven Merdan Yanardağ hakkında 8 paylaşımda bulunan gedikliler, yurdumuzun talan edilen Akbelen Ormanı'nı görmezden geldi.

TamgaTürk, TBMM'de koltuk sahibi 600 milletvekilini denetlemeye devam edecek.

Akbelen Akbelen Ormanı Muğla Milas İkizdere akbelen direnişi parlamento türkiye büyük millet meclisi TBMM akbelen yoklaması murat dursun