Sağ-Sol Mansur Yavaş'ta Uzlaştı: Koçero, Kılıçdaroğlu ile Helalleşti

TAKİP ET

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu kaçırıp tartaklayan Ülkücülerden 'Koçero' lakabıyla tanınan Muammer Sözügüzel, yıllar sonra CHP Genel Merkezi'ni ziyaret ederek Kılıçdaroğlu ile helalleşti. Yıllar sonra gerçekleşen buluşmada yaşanan samimi sohbeti Yavuz Selim Demirağ satırlarına taşıdı.

Türkiye'de ideolojik çatışmanın zirvede olduğu ve çok sayıda sivil ölümün yaşandığı yıllarda Türk gençliği farklı gerekçelerle şiddetli çatışmalar yaşamış, binlerce genç bu ortamda hayatını kaybetmişti.

Ülkenin içinden geçtiği bu sancılı dönemde sol cenahın gençlik yapılanmalarının önderlerinden biri de bugün Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanlığı makamında bulunan Kemal Kılıçdaroğlu'ydu. Kılıçdaroğlu'nun o yıllarda başından geçen ve siyasi yaşantısı boyunca unutmayarak birçok kez anlattığı bir anısı, Yeniçağ'dan Yavuz Selim Demirağ'ın bugün yayımlanan köşe yazısıyla bir kez daha gündeme geldi.

Kılıçdaroğlu'nun her gün bir başka eyleme sahne olan dönemde başından geçen bir anıyı Demirağ, şu satırlarla hatırlattı:

"O yıllar silahlı eylem çok az. Okulda hakimiyet kurmak için kantin gibi stratejik yerleri ele geçirmek gerekiyor. Elazığ'da liseyi birincilikle bitirip Ankara'ya gelen Kılıçdaroğlu'nun okula kaydı ayrı macera. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi önündeki eyleme destekten dönmekte olan genç Kemal'in koluna iki kişi girer: "Bizimle geleceksin!" derler. Numune Hastanesi'nin karşısındaki Turizm-Ticaret Fakültesi'ne götürürler. Kimliğini alırlar. Bir süre sonra Ülkücülerin hakimiyetindeki Turizm-Ticaret'ten çıkarıp, tarihi Türk Ocağı (Resim-Heykel Müzesi) yanında tartaklayıp serbest bırakırlar. O yıllar benzeri "kaçırma" olaylarına sık rastlanıyor. Hatta değiş-tokuş yapıldığı biliniyor.Sayın Kılıçdaroğlu siyasete atıldığında, CHP Grup Başkanvekilliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ve CHP Genel Başkanlığına seçilişi ile yapılan röportajlarda bu konuyu anlatmıştır. Kılıçdaroğlu ile ilgili yazılan belgesel nitelikli kitaplarda bu olay ayrıntılı yazılmıştır."

Hafızaları tazeleyen bu satırlardan sonra Demirağ, Kılıçdaroğlu'nu kaçırıp tartaklayan o meşhur ülkücüyü, yani 'Koçero' lakabıyla tanınan ismi araştırmaya başladığını aktardı. 1980 öncesindeki mücadelenin önderlerinden biri olarak nitelendirdiği ve defalarca cezaevine girip çıktığının altını çizerek Muammer Sözügüzel'e ulaştığını söyleyen Demirağ, Sözügüzel'e "Bugün karşılaşsanız ne dersiniz" sorusunu yöneltti. Sözügüzel'in "Kucaklaşıp helallik isterim" yanıtı üzerine bir buluşma organize eden Demirağ, tarihi helalleşmeye de vesile oldu.

"Son İki Seçimde Mansur Yavaş İçin Çalıştım"

Bu satırlar kaleme alınmadan sadece günler önce CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Yavuz Selim Demirağ ile birlikte CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Alparslan Türkeş Vakfı Genel Sekreteri Alparslan Yılmaz ve Koçero Muammer Sözügüzel'i makamında ağırladı.

50 yıl önce yaşanan olaya dair samimi bir sohbetin gerçekleştiği buluşma için Demirağ, "Kovid yüzünden kucaklaşma gerçekleşmese de Kılıçdaroğlu ve Koçero arasındaki samimiyet yüklü bakışmalara tanık olunca Türkiye adına umutlandım" yorumunda bulundu.

Koçero Sözügüzel'in Demirağ ile konuşmasında son iki seçimde Mansur Yavaş için çalıştığını vurgulaması için dikkatlerden kaçmadı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP saflarından adaylığını koyan Yavaş'ın farklı cenahlardan isimleri yanında buluşturması takdir topladı.

kemal kılıçdaroğlu yeniçağ koçero yavuz selim demirağ chp 1980 öncesi sol sağ mansur yavaş abb ankara türk ocağı