Sağlık Bakanı Açıkladı: 100 Milyon Doz Aşıya Ulaşıldı

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca resmi Twitter hesabından "Salgınla mücadele sürecimiz açısından simge bir gün. 18.00'de rutin seyrin dışında bir konuşmayla huzurlarınızda olacağım. Gündeminizdeki konular, başlıklarımız arasında. 18.00'de buluşmak üzere" paylaşımını yapmıştı.

Söz konusu açıklama için kameraların karşısına geçen Bakan Fahrettin Koca, uygulanan toplam aşı dozu sayısında 100 milyon doza ulaşıldığını bildirdi.

18 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 82'sinin ilk doz aşısını yaptırdığını belirten Koca, ikinci doz aşısını yaptıran yurttaşların 18 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 63,8'ine ulaştığını belirtti.

Toplumsal bağışıklığa yaklaşıldığını belirten Koca, ilk doz aşısını yaptırmasına rağmen ikinci doz aşısını henüz yaptırmayan 11 milyonu aşkın vatandaşı ikinci doz aşılarını yaptırmaya çağırdı.

Hastaların Yüzde 90'ı Aşısız

Hastanelerdeki aktif vakaların yüzde 90'a yakınının aşısını yaptırmamış veya aşısı tamamlanmamış kişiler olduğunu belirten Koca, hatırlatma dozunun önemini vurguladı.

Yüksek vaka sayılarının tam doz aşılama oranında henüz başarıya ulaşılamaması nedeniyle görüldüğünü belirten Koca, yeni varyantların yayılma hızının daha fazla olması ve tedbirlere eskisi gibi uyulmamasının da bu durumu etkilediğini ifade etti.

Yerli Aşı Acil Kullanım Onayına Başvuracak

Yerli üretim Çin Virüsü aşısı Turkovac'ın acil kullanım onayı için başvuru yapacak noktaya geldiğini açıklayan Koca, onay alması halinde Ekim ayı içerisinde uygulanmaya başlanacağını belirtti.

"Yatan hastaların yüzde 90'ı aşısını tamamlamamış olan kişiler, yani ya hiç aşısını yaptırmayan veya bir aşısını yaptırmayan kişilerden oluşuyor hastane yükümüz" diyen Koca, "Vaka yükümüz ise yüzde 81'ini oluşturuyor aşısını tamamlamamış kişiler. Aşısını tamamlamamış kişilerin toplam içindeki sayısı ne kadar? 26 milyon. Aşısını tamamlamış olan kişilerin sayısı ise 36 milyon. Aşısını yaptıran kişilerin yaş ortalaması daha yüksek" diye konuştu.

Aşı karşıtlığı sorusuna ise Fahrettin Koca "Ben o kelimeyi kullanmak istemiyorum. En fazla aşı erteleyenlerimiz olabilir. Bu toplumun aşı ile ilgili bir sorununun olmadığını, evlatlarına doğduğu andan itibaren 13 tane aşıyı yüzde 98 oranında yaptırabilmiş bir toplumuz ve her geçen gün bu aşılanma oranımız da giderek artıyor. Şu anda dünyada aşı dozu anlamında 8. sıradayız. Zannediyorum iki hafta içinde Almanya'nın doz sayısını da geçmiş olacağız" yanıtını verdi.

Sağlık Bakanı Açıkladı Kamu Kurumlarında Aşı Zorunluluğu Hastaların Yüzde 90'ı Aşısız Yerli Aşı Acil Kullanım Onayına Başvuracak 100 yüz milyon doz aşı