Sağlık Bakanı Koca Coştu: Bu Güce Güvenin

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin virüsü salgınına karşı geliştirilen üç farklı aşıdan Türkiye'nin toplamda 270 milyon dozluk anlaşması olduğunu duyurarak "Bu güce güvenin" diye coştu.

Sağlık Bakanı Koca, günlük vaka sayısının 9 binin altına düşmesinin ardından kişisel Twitter hesabından birtakım açıklamalar yaptı.

"Gösterdiğimiz sabır meyvesini vermeye devam ediyor. Bugün de 9.000 vaka sayısının altına indik. Düşüşü sürekli kılacak olan bizleriz. Bu güce güvenin" diyen Koca, bir sonraki iletisinde anlaşma sağlanan Çin virüsü aşılarının miktarlarına ilişkin bilgi verdi:

"100 milyon doz Sinovac, 120 milyon doz BionTech ve 50 milyon doz Sputnik aşıları için anlaşmamız var. 270 milyon doz nüfusumuzun 3 katından fazla aşı. Bu güce güvenin."

Son olarak Çin virüsü salgınının yıkıcı etkisinden kurtulabilmemiz için sırası gelen vatandaşlarımızın mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğini bir defa daha vurgulayan Bakan Koca, şunları kaydetti:

"Yeterli aşıya erişim için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Sırası gelen vatandaşlarımızın aşı olması halinde bu yaz salgının yıkıcı etkisi sona erecek. Sırası gelen vatandaşımız aşısını olmalı. Bu güce güvenin."

Uğur Şahin ile Birlikte Duyurmuştu

BioNTech firmasının kurucusu ve tepe yöneticisi Prof. Dr. Uğur Şahin, hafta içi düzenlenen Bilim Kurulu toplantısına çevrim içi iştirak ederek "Türkiye'ye Haziran sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz" demişti.

"Yasaklarla Değil, Aşıyla Normalleşeceğiz"

Koca, aşı tedarikinde bir sorun olmadığı takdirde haziran ayında 20 yaşa kadar vatandaşlarımızı aşılamaya başlayacaklarını söylerken normalleşme sürecine ilişkin "Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi normale döndürmek istiyoruz" demişti.

Çin Aşısı, Anlaşmaya rağmen Gelmemişti

Sağlık Bakanı Koca, Nisan'ın sonunda "Aşı tedariki önümüzdeki iki ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Koca, "Sinovac için ise zaman zaman sevkiyatta yavaşlamalar yaşansa da artan kapasite ile birlikte elimize ulaşan doz miktarı da artacak. Ayrıca diğer aşı üreticileriyle de anlaşma zemini ve erken teslimat konularında görüşmeler devam etmektedir" demişti.

Bir süredir tedarik edilemeyen Çin aşısının yeni partisini taşıyan uçak, 12 Mayıs'ta Türkiye'ye gelmişti.

Fahrettin Koca Aşı Sağlık Bakanı Sinovac BioNTech Coronavac Sputnik V koronavirüs aşılama aşı takvimi aşı dozu uğur şahin aşı anlaşması Çin virüsü covid-19 çin aşısı rus aşısı alman aşısı