Sağlık Bakanı Koca: Yasaklarla Değil, Aşıyla Normalleşeceğiz

TAKİP ET

Bugün toplanan Bilim Kurulunun ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya Prof. Dr. Uğur Şahin de eşlik etti. Şahin, BioNTech aşısının tedarikine ilişkin merak edilen konulara değinirken Bakan Koca da "Artık yasaklarla değil, aşıyla normalleşeğiz" mesajını verdi.

Çin virüsüne karşı mücadele kapsamında 1 Haziran tarihine kadar sürdürülecek olan kademeli normalleşmenin ilk aşamasına ilişkin Bilim Kurulu bugün toplandı.

BioNTech’in CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin’in de çevrim içi olarak katıldığı toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir basın açıklaması yaptı. Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Kapanma dönemi sonrası bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü. Bu düşüşün bundan sonra da devam edeceğini öngörüyoruz.

Salgını durdurmak için en önemli silah olan aşıyı ilk geliştiren bilim insanlarımız Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci hocalarımız da Bilim Kurulumuza misafir olarak katıldı. Bugün Uğur hocamızın bazı görüşlerini bizzat kendisinden duymanızı istiyoruz. Çok yoğun gayret gösterdiniz. En son 120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun çabalarınızla imzalanmış oldu.

BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Haziran'da 30 Milyon Doz, Eylül'e kadar Toplam 120 Milyoz Doz

Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Sayın Bakanımın anlattığı gibi Aralık’tan beri beraber konuşuyoruz. Türkiye’ye uyguladığımız aşıyı nasıl getirebiliriz diye. 120 milyon doz olarak imza attık. Çok mutluyum çünkü şimdi Türkiye'ye, bu altıncı ayın sonuna kadar, haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Son iki haftada bizim ekipler yoğun çalıştı. Ne zaman, ne kadar aşı dozu geleceği hakkında anlaştık. Allah’ın izniyle biz de aşıları Türkiye’ye getireceğiz.

Bizim aşımız mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Afrika mutasyonlarına karşı iyi kontrol yapıyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik. Hindistan mutasyonuna karşı da aşımız yüzde 25-30 oranında etki gösteriyor. Bu etki, yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. O konuda gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz.

Enfeksiyon geçirmiş olan kişiler, gördüğümüze göre ilk dozdan sonra yüksek antikor oluşturuyor. Bu yüksek antikorlar, iki aşı yapılmış kişilerdekiyle aynı oranda. Hastalığı geçirmiş kişiler için üç aydan sonra bir doz yeterli olabilir. Üçüncü doz en erken 6 ay sonra ama ikinci dozdan 9 ay sonra da verirsek yeter. Türkiye’de yapılan aşı kampanyasında en çok kişi 6'ncı, 7'nci ve 8'inci ayda aşı olacağı için bu kişiler 2022’de üçüncü dozu olabilir. Mühim olan vatandaşların en çabuk şekilde aşı olmas.

Türkiye’de hem aşı üretmek istiyoruz, hem AR-GE yapmak hem de klinik yapmak istiyoruz. Biz, Türkiye’ye zamanında aşı getirmek için gece gündüz çalışacağız. Türkiye’de aşı kampanyasının çok uzman bir şekilde yapıldığını öğrendim. Bizim uzmanlar sizin ekibinizin çalışmalarını mükemmel olarak yapıldığını anlattı. Türk olarak çok mutlu oldum.

Bakan Koca, Prof. Dr. Şahin'e teşekkür ettikten sonra açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Aşılanarak Normalleşeceğiz

Özetle 120 milyon doz aşının şu ana kadar 6,1 milyonu bize teslim edildi. 30 milyonu haziran ayında olmak üzere Temmuz-Ağustos-Eylül’de de toplam 120 milyon aşı Türkiye’ye gelmiş olacak. Artık "gelecek, olacak" demekten öte somut icraatı görmek istiyoruz, vatandaşımız artık bu aşıya ulaşmak istiyor.

Artık özellikle yaygın aşılamayla birlikte pandemiyi gündemimizden çıkarmak bizim ana hedefimiz olacak. İlk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020’den itibaren aşıyla birlikte önümüzü daha net gördüğümüzü söyleyebiliriz.

Salgın öncesi döneme artık geçmek istiyoruz. Bunun için de vatandaşlarımızın aşı konusunda hassasiyet göstermesini, bulabildiği aşıyı erken dönemde olmasını, tedbirleri elden bırakmayarak bu dönemi hassasiyetle geçirmesini belirtmek istiyorum.

Yerli aşıyla ilgili Faz-2’de gönüllülerle çalışma bitti. Faz-3 de Haziran’ın başında başlayabilir diye düşünüyorum. Bir taraftan siz üretim yapıyorsunuz Faz-3 için, bütün sonuçları olumlu olursa Haziran başında Faz-3’e geçebiliriz. Bildiğiniz gibi 3 aşımız daha var, 2 tanesi inaktif. Orada da Faz-1 safhasındalar. Onlar da iki üç hafta içerisinde Faz-2’ye geçme çalışması başlamış olur. Eylül ayında acil kullanım onayı söz konusu olabilir. İlk Türk aşısı gündeme girebilir diye bekliyoruz, yakından takip ediyoruz.

Haziran’da BioNTech aşısıyla birlikte hızla aşağı doğru, önce 50 sonra 45, 40 ve sonra 20 yaşa kadar, eğer tedarikte sorun yaşanmaz devam ederse haziran ayında 20 yaşına kadar inmek istiyoruz. Onun dışında aşılama oranıyla ilgili şu an toplamda 65 yaş üstü yüzde 84’e kadar ulaşmış durumda.

Bundan sonraki süreçte yasaklamaları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran, bununla birlikte yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz.

Kapatmaktan ziyade kişisel kontrolleri önümüzdeki dönemleri aşıyla birlikte sürdürmekten yanayız. Pandemiyi gündemden çıkarmaktan, yaygın aşıyı yapmaktan başka gündemimiz olmayacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs aşı aşılama Uğur Şahin BioNTech Özlem Türeci yerli aşı covid-19 aşısı aşı takvimi aşı tedariki çin virüsü salgın pandemi normalleşme kademeli normalleşme