Sağlık Bakanlığı'ndan Genelge: Her Temaslıya Çin Virüsü Testi Yapılmayacak

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı, yeni bir genelge ile temaslı kişilerin semptom göstermemeleri halinde test yaptırılmaması talimatı verdi

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilin il sağlık müdürlüklerine gönderilen genelge ile Çin Virüsü hastalarıyla temaslı kişilerde semptom göstermemeleri durumunda test yapma zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Kara, yaptığı açıklamada temaslı kişilere test yapma zorunluluğun kaldırıldığını belirterek "İlk ziyaret sırasında semptomu var ise (daha sonra semptom gelişen kişiler için belirlenmiş prosedür dahilinde), 60 yaş ve üstü ve komorbiditesi (birden fazla eşlik eden hastalık) olan kişilerden temas tarihinden sonraki 7. günde semptomu olmasa dahi numune alınması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Kara, açıklamasının devamında temaslı kişilerin, temas üzerinden geçen 2-4-8 ve 12. günlerinde telefon ile aranması gerektiğini belirterek, arama sonrasında koronavirüs belirtileri saptanırsa test yaptırılacağını söyledi. 

Konuya ilişkin yorumda bulunan Dr. Ergün Demir, "Epidemiyolojinin ilkelerine aykırı olarak Covid-19 pozitif vakalar ile aynı evde kalan temaslılara bile test yapılmazken milletvekillerine, danışmanlara, Meclis’te ve Saray’da çalışanlara, futbolculara, AKP yöneticilerine sırf tarama amaçlı test yapılabilmektedir. Bu ayrımcılığa ve bilimdışı uygulamaya ilişkin Sağlık Bakanlığı yetkilileri henüz bir açıklama getirmemişlerdir. Salgında başarı, bulaşı, hastalanmayı önlemektir; mücadelede doğru yöntem ise epidemiyoloji bilimine uymaktır. 3-5 maskeyi vatandaşlara dağıtamayıp yüzüne gözüne bulaştıran AKP iktidarı öyle anlaşılmaktadır ki test uygulamasını da yüzüne gözüne bulaştıracak" ifadelerini kullandı.

covid çin virüsü test yeni genelge sağlık bakanlığı covid testi