Sağlık Bakanlığı'nın İşe Yaramaz Demesine Rağmen MSB 15 Bin Adet Satın Aldı

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan kanama durdurucu ürünleri MSB'nin satın aldığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı tarafından "işe yaramaz" ve "yan etkileri nedeniyle sahada kullanılamaz" uyarıları bulunmasına rağmen Milli Savunma Bakanlığı'nın TSK'nin kullanması için 15 bin adet kanama durdurucu ürün satın aldığı ortaya çıktı. 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir tarafından gündeme getirilen olayda, Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu’nda (TİTCK) kaydı ve kalite belgesi bulunmayan kanama durdurucu ürünün askerler üzerinde kullanılmaya başlandığı iddia edildi. Milli Savunma Bakanlığı'nın, Savunma Sanayii Başkanlığı'na ihale yaptırarak aldığı ürünlerde, Sağlık Bakanlığı'nın uyarılarının göz ardı edildiğini belirten Emir, bu ürünlerin TSK personelinin sağlık çantalarına koyulduğunu söyledi.

Murat Emir, konuyla ilgili açıklamasında "SSB, MSB’nin talebi üzerine kanama durdurucu ürünün bulunduğu çantadan 15 binin üzerinde alım yaptı. Bir vatandaşın ürün güvenliği ile ilgili CİMER’e yaptığı başvuruya verilen yanıtta “TÜBİTAK katkıları’, ‘klinik çalışmalar’, ‘bilimsel yayınlar’ gibi ifadeler kullanılmış ama sunulan tek belge, zaten her ürünün üretim sürecinde alması gereken TSE Kalite Yönetim Sistemi belgesi olmuş. Bugüne kadar yalnızca fare deneyleri yapılmış ürünün içerisinde etken madde olduğundan bu etken madde ile ilgili de Sağlık Bakanlığı ruhsatı gerekiyor. SSB’nin yanıtına göre ürünün bu ruhsatı da yok. Konuyu daha da araştırdığımızda ürünün barkod numarasından TİTCK’e yapılması gereken Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kaydının da yapılmadığı bilgisine ulaştık" ifadelerini kullandı. CHP'li Emir ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın ürün hakkındaki görüşünün "Ürünlerin gerek savaş yaralanmalarında klasik yöntemlere üstünlük sağlamaması, gerekse olası yan etkilerinden dolayı daha sonra uygulanacak cerrahi müdahaleyi ve tedaviyi olumsuz etkileyebilme potansiyeli nedeniyle hastane öncesinde (sahada) kullanımı uygun görülmemiştir" şeklinde olduğunu belirtti. 

msb sağlık bakanlığı iddia kan durdurucu onaysız