Sağlıkta Şiddet Araştırması: 10 Sağlıkçıdan Yedisi En Az Bir Kez Şiddete Maruz Kaldı

TAKİP ET

Öz Sağlık-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre 10 sağlık çalışanından yedisinin en az bir kez şiddete maruz kaldığı belirlendi.

Öz Sağlık-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 67’sinin görevi esnasında en az bir kez şiddete maruz kaldığı prtaya çıktı. Türkiye genelinde yapılan araştırmaya 8 bin 1 sağlık çalışanı katıldı.

Sonuçlara göre araştırmaya katılanların yüzde 67’si görevi esnasında en az bir kez şiddetin bir türüne uğradı. İlk sırada sözel şiddet gelirken onu psikolojik şiddet, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet izlemekte. Fiziksel şiddete maruz kaldığını beyan eden sağlık çalışanlarının yüzde 76.6’sı hasta yakınlarından şiddet gördüğünü söyledi. En fazla şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının ise acil tıp teknisyenleri, tıbbi sekreterler, hasta bakım elemanları, tıbbi dokümantasyon görevlileri, güvenlik görevlileri, hemşireler ve ambulans şoförleri olduğu belirlendi. Sağlık çalışanlarının yüzde 69.7’si şiddet olaylarını olağan karşılamaya başladıklarını ifade ederken yüzde 30.3’ü hiçbir koşulda olağan bulmadıklarını belirtti.

Şiddet gören sağlık çalışanlarının yüzde 84’ü sürekli endişe, korku ve tetikte olma durumu yaşadıklarını, bunun da iş verimlerini olumsuz etkilediğini ifade etti. Katılımcıların yüzde 87.5’i sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin engellenebileceği görüşünü savunuyor.

sağlık şiddet araştırma sağlık çalışanları maruz kalıyor kaldı 10 kişi yedisi anket türkiye