Şah Mesud'un Oğlundan Taliban'a Karşı Direniş Çağrısı: Afganistan Tarihinde Yeni Bir Sayfa Açacağız

TAKİP ET

Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmet Mesud, Taliban'ın giremediği tek şehir olan Penşir'den 'direniş ve toplanma' çağrısında bulundu.

Taliban’ın henüz giremediği tek şehir olan Penşir’de yaşayan Kızılbaş Türkmenleri, Tacikler, Hazaralar, ve Özbekler örgüte karşı direnişe geçti. Ülkenin kuzeyindeki şehirde Taliban’a karşı bayrak açan Kızılbaş Kadınlar ve Kuzey İttifakı örgütleri, kendileri gibi örgütün faaliyetlerine karşı durmak isteyen kişilere çağrıda bulunarak, “Köleliği reddeden herkesi bize katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Şah Mesud'un Oğlundan Toplanma Çağrısı

Sovyetlere karşı sergilediği askeri başarılarıyla anılan Afganistan'ın ünlü kumandanı Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmet Mesud, Fransız Express dergisinde yayımladığı mektupta Penşir'e geçtiğini açıklayarak direnişçilere 'toplanma' çağrısında bulunmuştu.

Direniş güçlerinin başına geçerek Taliban'a karşı duran Mesud, "16 Ağustos çağrısı: Tüm özgürlük dostlarına" başlıklı mektubunda, "Biz Penşir'de tek başımıza ayaktayız. Asla boyun eğmeyeceğiz. Afganistan'da tiranlık zafer kazandı; kölelik, öfke ve kargaşa ülkeye yerleşiyor.

Afgan halkı, mücahitler, dünyanın her yerindeki özgürlük dostları! Afganistan'da tiranlık zafer kazandı. Kabil inliyor, ülkemiz zincire vuruldu. Ama her şey bitmedi. Köleliği reddeden tüm özgür Afganlar'ı, ülkemizin ızdırap içindeki son özgür kalesi olan Penşir'de bana katılmaya çağırıyorum.

Ulusal kahraman ve kumandan Mesud'dan, babamdan, Afganlar'ın özgürlüğü için verdiği mücadeleyi miras aldım. Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Penşir'de, köleliği reddeden tüm bölgelerden ve kabilelerden Afganlar, sizleri, bize katılmaya davet ediyorum" ifadelerine yer vermişti.

Batıya 'Destek Verin' Çağrısı

Mesud; Fransa, Avrupa ve Amerika'ya da seslenerek kendilerine destek vermelerini istemiş ve "Penşir dışında tam bir fiyasko hakim. Bu savaşı kendi hatalarından dolayı kaybeden mağluplar arasında, Taliban ile işbirliği ruhu yayılmaya başlıyor. Afgan halkı, Kabil'de savaşmadı, gerçekten bir savaşı bile kaybetmedik. Savaşçılarımız, yaşlı ve genç mücahitler, Penşir'de yeniden silahlandılar. Bize manevi ya da doğrudan destek yoluyla katılın" demişti.

''Afganistan Tarihinde Yeni Bir Sayfa Açacağız''

Mesud mektubunda Afganistan tarihinde yeni bir sayfa açacaklarını ifade ederek, ezilenlerin tiranlığa karşı direnişinde yeni bir sayfa olacağını da belirtmişti.

afganistan taliban penşir ahmet mesud şah direniş toplanma çağrısı