Sahte Çin Virüsü Raporu Düzenledikleri Gerekçesiyle 3 Kişi Tutuklandı

TAKİP ET

İstanbul'da sahte Çin Virüsü raporu düzenlediği iddiasıyla gözaltına alınan 12 şüpheliden üçü tutuklandı.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde yurt dışı bağlantılı sahte Çin Virüsü raporu düzenleyen suç örgütüne yönelik çalışma başlattı. Örgütün elebaşının dünya genelinde milyonlarca takipçisi olan sosyal medya fenomeni Gürcistan uyruklu N.M. olduğu tespit edildi.

Örgütün sözde yöneticisi Suriye uyruklu M.T.’nin ise beyaz önlük giyip, doktor rolü yaparak Çin Virüsü testi yaptırmak için gelen kişilerden sokakta veya turizm acentesinde sürüntü örneği aldığı, bu kişiler uzaklaşınca örneği çöpe attığı anlar polis kamerasına yansıdı. Sahte test sonuçlarının online olarak kare kod sistemiyle teyit alınabilmesi amacıyla bir web sitesi kuran örgütün, müşterilere sahte negatif rapor çıkardığı, raporlarda Sağlık Bakanlığı’nın amblem ve başlıklarının gerçek bir raporda olması gerektiği gibi dizayn ettiği, imza ve kaşe kısmında aktif olarak görev yapan doktor isimlerini kullandığı tespit edildi.

Şüphelilerin bir rapor için 150-300 dolar arasında para aldıklarını belirleyen polis ekipleri, İstanbul’da sekiz adrese düzenlediği operasyonlarla aralarında N.M’nin de bulunduğu 12 şüpheliyi gözaltına aldı. Adreslerde gerçekleştirilen aramalarda çok sayıda dijital materyal, cep telefonları ve test kitleri, binlerce sahte Çin Virüsü raporu ve yabancı şahıslara ait pasaport fotokopileri ele geçirildi.

Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3’ü tutuklanırken, dokuzu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

covid 19 çin virüsü koronavirüs sahte rapor rapor sahte düzenleyen örgüt suç yakalandı tutuklandı istanbul 300 dolar 150 dolar ücret elebaşı polis operasyon