Salda Gölü'ne Ziyaretçi Sınırlaması Getiriliyor

TAKİP ET

Salda Gölü'nün 'Beyaz Adalar' bölgesine yılda en fazla 570 bin kişi kabul edilecek.

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen Salda Gölü için yeni bir koruma adımı atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atılan adımda, göle gelecek ziyaretçi sayısına sınırlama getirildi.

Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘Salda Gölü ziyaretçi taşıma kapasitesinin belirlenmesi’ çalışması sonuçlarına göre yılda 1.5 milyon olan ziyaretçi sayısı 570 bine düşürülecek.

Yeni düzenlemeye göre anlık kişi kapasitesi 540 kişi olacak şekilde bölgeye girişler kontrol edilecek. Bu sayıdan fazla olan turist sayısı ise gölün etrafında başka alanlara yönlendirilerek hassas alan korunacak.

'Salda Faciasının' Önüne Geçiliyor

Üniversitelerle yapılan çalışma sonrası ziyaretçi sayısı belirlenirken aynı zamanda taşıma kapasitesinin üzerinde kullanımı önlemek için ahşap malzemeden yol ve seyir terasları yapılması kararı da alındı. Kontrolsüz kullanımların bulunduğu alanda mevzuata aykırı yapılaşmalar kaldırıldı. Gölün tamamının etrafına ahşap bariyerlerden set yapılarak araç girişi yasaklandı. Beyaz Adalar bölgesinde göle ve plaja giriş yasağı uygulanırken, günlük ihtiyaçların karşılanacağı ahşap, temelsiz birimler de kıyıdan yaklaşık 500-600 metre geriye yerleştirildi. Şimdi de otopark kısmının iki kilometre daha geriye alınarak ulaşımın sadece yürüyerek ya da belli alana kadar bisikletle yapılması sağlanacak. Gölün etrafındaki köylerin turizmden yararlanması için çalışmalar yapılırken, bölgedeki tarımsal faaliyetler için kuyulardan su çekilmesi yasaklandı. Alanın kontrolü için kurulan kamera sistemi ile de 7/24 takip sürdürülüyor.

salda gölü sınırlama ziyaretçi kapasite burdur çevre şehircilik bakanlık düzenleme