Salgında İstanbul'un Havası Yüzde 10 Oranında Temizlendi

TAKİP ET

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) yaptığı araştırmaya göre, Çin virüsü salgınının birinci yılında İstanbul'da hava kirliliği yüzde 10 azaldı.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros'un koordinatörlüğünde bölüm öğrencilerinin gerçekleştirildiği çalışma dahilinde, salgının birinci yılında Çin virüsünün hava kirliliğine etkisini ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirildi.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonlarındaki azotdioksit (NO2) oranının incelendiği araştırma neticesinde, İstanbul'da hava kirliliği oranının salgının ilk yılı sonunda, önceki yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 10 azalma gösterdiği ortaya çıktı.

Aynı dönem mukayesesi sonucunda kent genelinde hava kirliliğinin artış gösterdiği tek yer yüzde 1 artışla Esenler olurken, hava kirliliğinin en fazla azaldığı ilçe yüzde 24'lük azalma ile Esenyurt oldu. Esenyurt'u yüzde 21 oranla Başakşehir, yüzde 18 ile Ümraniye ve yüzde 15 ile Fatih ilçeleri takip etti.

Araştırmanın koordinasyonunu yürüten Prof. Dr. Hüseyin Toros hava kirliliğinin yarattığı tehlikeye, dünyada her yıl 7 milyon insanın hava kirliliği ve onun etkisiyle öldüğüne "Hava kirliliği birçok hastalığı da olumsuz yönde etkiliyor" sözleriyle dikkat çekti. Prof. Dr. Toros araştırma neticesinde, hava kirliliğinde görülen azalmanın, Çin virüsü salgınıyla birlikte alınan tedbirler neticesinde insanların etkinliğinin azalmasına bağlı olduğunu gördüklerini açıkladı.

Salgında İstanbul'un Havası Temizlendi