Salgının İlk 6 Ayında Karbon Emisyonu 'Görülmemiş Düzeyde' Azaldı

TAKİP ET

Bir bilimsel araştırma, Çin Virüsü nedeniyle uygulanan kısıtlayıcı önlemlerden kaynaklı dünya genelinde karbon emisyonlarının 'daha önce görülmemiş' düzeyde azaldığını saptadı.

Yapılan araştırmaya göre, 2020'nin ilk 6 ayında dünya genelinde karbon emisyonunun 2019'un aynı dönemine göre yüzde 8,8 azalarak toplamda 1,5 milyar ton düştüğü görüldü. Bu düşüş miktarının, İkinci Dünya Savaşı, 1979 petrol krizi ve 2008'deki küresel finans krizinde görülen düşüşün üzerinde olduğu açıklandı.

Günlük karbon emisyonları tahminleri yayımlayan Carbon Monitor (Karbon İzleme) adlı uluslararası girişimin 'gerçek zamanlıya yakın' verilerine göre dünya genelinde vaka sayısının zirve yaptığı Nisan ayındaki düşüşün yüzde 16,9 olduğu ortaya kondu. En büyük düşüş ise kara ulaşımında görüldü. Birçok kişinin evden çalışmaya başlaması nedeniyle bu alandaki emisyon salımı yüzde 40 oranında düştü.

Enerji sektöründeki emisyon düşüşü yüzde 22 olarak belirlenirken sanayi sektöründeki düşüş ise yüzde 17 oldu. Havacılık ve gemi taşımacılığında da atmosfere salınan gaz miktarı önemli ölçüde azaldı.

Salgın sırasında milyarlarca insanın dışarı çıkamamasına rağmen evlerden yayılan karbondioksit miktarında ise yüzde 3'lük bir düşüş görüldü.

çin virüsü karbon emisyonu düştü dünya genelinde kirlilik azaldı korona virüs tedbirleri yasaklar sonucu karbon emisyonu görülmemiş düzeyde düştü ilk altı ayda karbon emisyonu görülmemiş düzeyde düştü hava kirliliği su