Salihi: Irak'ta Türkmenlerin Yer Aldığı Bir Hükümet Kurulmalı

TAKİP ET

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi, Irak’ta siyasi çoğunluğa sahip bir iktidarın başarılı olamayacağını söyledi. Erşat Salihi, “Irak’ta Türkmenlerin de yer aldığı bir uzlaşı hükumeti kurulmalı.” diyerek, ülkenin siyasi ve ekonomik sorunlardan kurtulması için yeni vizyon ve uzun vadeli stratejiye sahip kapsayıcı bir hükumetin kurulmasının önemli olduğunu vurguladı.
 

"Önceki Başarısız Hükümetlerden Bir Farkı Olmaz"


​​​Salihi, aksi takdirde yeni hükumetin önceki başarısız hükumetlerden hiçbir farkının olmayacağını savunarak, son seçimler neticesinde parlamentoda ağırlık kazanan bağımsız milletvekillerine de hükümette yer verilmesini istedi.
 

"Türkmenlerin Olmadığı Bir Hükümet Eksik Kalır"


AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkmen Milletvekili Salihi, yeni hükumette hiçbir tarafın dışlanmamasının gerekliliğini vurguladı. Salihi, “Türkmenlerin olmadığı bir hükumet eksik kalır. Türkmenlere yeni hükumette bir bakanlık ya da cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi verilmeli.” görüşünü dile getirdi. Türkmen vekil Salihi, ayrıca Türkmenlerin son seçimi iyi değerlendiremediklerini söyleyerek, “Seçime daha ciddi ve planlı katılıp parlamentoya daha çok milletvekili sayısıyla girme şansını yakalama imkanı olabilirdi.” dedi.
 

Irak Ordusu ve IKBY Arasında İşbirliği


Kerkük ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) il sınırındaki güvenlik boşluklarının kontrolü için Türkmenlere danışılmaksızın ordu ile Peşmerge arasında yapılan anlaşmaya da değindi. Bu anlaşmanın “eksik” olduğunun altını çizen Türkmen Vekil Salihi, Irak Anayasası’na göre Peşmerge’nin sadece IKBY’nin sınırlarını korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı.
 

"Kerkük Özel Gücü Kurulmalı"


Salihi, Peşmerge’nin siyasi partilerin etkisi altında hareket ettiğini kaydederek, Kerkük’ün terör örgütü IŞİD'den korunması için Irak merkezi hükumetine bağlı Kerkük Özel Gücü’nün kurulmasını istedi. Türkmen Milletvekili, kurulacak bu özel güç bünyesinde ise Türkmen, Arap ve Kürtlerin de yer alması gerektiğini vurguladı.

ırak türkmen cephesi ırak ırak türkmenleri ırak hükümeti türkmen cephesi