Şalvarı Şaltak AKP'den Yörük Düşmanı Girişim: Çadırla Konaklamaya Vergi

TAKİP ET

2023 yılından itibaren çadır, karavan ve bungalov gibi konaklamalara vergi geliyor.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek "Konaklama Vergisi" ile birlikte otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane ve yayla evi gibi tesislerden alınacak olan vergiler, işletmeye ait olsun ya da olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılacak konaklamalardan da alınacak.

Geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri vergi kapsamının dışında olacak.

Ancak bu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içermesi ve konaklama hizmetinin ayrıca faturalandırılması halinde sadece konaklama hizmetinden vergi alınacak.

2023'te Yürürlüğe Girecek

Söz konusu "Konaklama Vergisi"ni düzenleyen kanun 2019'da çıkarılmış fakat ertelenmişti. Kanun Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tebliğ taslağına göre konaklama vergisi matrahına KDV eklenmeyecek. Konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olacak ve Cumhurbaşkanı bu oranı bir katına kadar artırma veya yarısına kadar indirme yetkisine sahip olacak.

Yani konaklama hizmeti 5 bin lira olan bir ücrette konaklama vergisi KDV hariç 5 bin lira üzerinden hesaplanacak ve vergisi bu durumda 100 lira olacak. KDV bunun üzerine eklenecek ve genel toplam 5 bin 500 liraya çıkacak.

şalvarı şaltak akp yörük düşmanı girişim kanun çadırla konaklamaya vergi hacivat karagöz